Αντίστροφη μέτρηση για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές

Το «παρών» στη διεκδίκηση του project Frontier, ύψους περίπου 6,1 δισ. ευρώ, έδωσαν και οι τέσσερις «παίκτες» της αγοράς, με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να τηρεί σιγήν ιχθύος για την πορεία του διαγωνισμού εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων.

Πιο αναλυτικά, δεσμευτικές προσφορές φέρεται να υπέβαλαν οι:

doValue που προέρχεται από τα… σπλάχνα της Eurobank από κοινού
με Fortress και Bain Capital.Intrum, η οποία διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας ΠειραιώςQquant, σε συνεργασία, όμως, με την Carval και όχι την PIMCO και, τέλος,Cepal με την Davidson Kempner που προσφάτως έκλεισε deal με την Alpha Bank για το project Galaxy

Δυναμικά στη διαδικασία φέρεται να έχει εισέλθει η Intrum, με την προσφορά της να κυμαίνεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ δυνατά «παίζουν» και τα ονόματα των doValue και Cepal. Οι τρεις τους, άλλωστε, αποτελούν τους mega servicers, που διαχειρίζονται την πλειονότητα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Όσον αφορά στην Qquant, το γεγονός ότι στο παρά πέντε της διαδικασίας άλλαξε συνεργάτη (την Carval αντί της PIMCO) καταδεικνύει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το μεγάλο της ενδιαφέρον για το project Frontier, το οποίο δεν αποκλείουν να μετουσιωθεί και σε πράξη, υποβάλλοντας υψηλό τίμημα.

Υπενθυμίζεται πως αρχικό ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια της ΕΤΕ είχαν εκδηλώσει περισσότερες από 10 – 12 εταιρείες, όπως, ωστόσο, είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις στην τελική φάση του διαγωνισμού προσέρχονται μόνον όσοι επιθυμούν πραγματικά να τα διεκδικήσουν. Όσον αφορά προς την περίμετρο, πρόκειται για περίπου 190.000 δάνεια (εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, το 1,1 δισ. ευρώ μικρών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά), τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ, όπως έχει τονίσει πολλάκις η διοίκηση της τράπεζας η επίμαχη τιτλοποίηση δεν προβλέπει καμία διαδικασία hive down ή carve-out, απόσχιση, δηλαδή, της τραπεζικής δραστηριότητας και μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη εταιρεία.

Πρόσω ολοταχώς για το Frontier II

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, το α’ τρίμηνο του 2022 θα ακολουθήσει ακόμη μία συναλλαγή NPE – το Frontier II – ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση δε, τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μείωση των «κόκκινων» δανείων διατηρήθηκε, με την Ελλάδα να εμφανίζει μειωμένο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 4,1 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι ο σχετικός δείκτης να πέσει στο 6% το 2022, αναμένοντας εισροές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τα δάνεια σε μορατόρια).

Διαβάστε ακόμη

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη

Τα τρία «μην αγγίζετε» του ανασχηματισμού, το ακίνητο του Παράβαλου που βγαίνει στο σφυρί, τα χρυσά μερίσματα της Αττικής Οδού και οι αραβικές «αεροπλανιές» στη Μύκονο

«Μπορώ να ζητήσω αύξηση ενοικίου λόγω νέων αντικειμενικών»;

Keywords
Τυχαία Θέματα