SZ: Τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν συμφωνία για προσφυγικό και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ως τον Ιούνιο
«Τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο στα σημαντικά θέματα- όμως στο θέμα της μετανάστευσης και της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης παραμένουν οι διενέξεις» γράφει η γερμανική «Suddeutsche Zeitung».
«Αν και συνήθως η Καγκελάριος Μέρκελ έχει το χάρισμα να υποβαθμίζει εκρηκτικά θέματα, την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ξεκάθαρα: «Εάν η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν κοινή στάση, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει». Το μήνυμα αυτό δείχνει ότι το ντουέτο «Mecron» λειτουργεί, σημειώνει η SZ.
Στον κατάλογο των κοινών θέσεων Γερμανίας-Γαλλίας περιλαμβάνεται η άμυνα, η μετανάστευση, το μέλλον της οικονομίας και της νομισματικής ένωσης. «Οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε διαμορφώσει κοινές θέσεις», δήλωσε η Mέρκελ. Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν από την πλευρά του δηλώνει αισιόδοξος, ενώ εύχεται καλή δύναμη στην Καγκελάριο στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD.
Στο θέμα της νομισματικής ένωσης, η Γερμανία υποστηρίζει την τραπεζική ένωση, αλλά φρενάρει την εγγύηση των ευρωπαϊκών καταθέσεων, με τη Mέρκελ να επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν. Η ίδια προτιμά να μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές και ανταγωνιστικότητα. Οι σχετικές λεπτομέρειες δε συζητήθηκαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. «Θα βρούμε κοινό τόπο. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση», υπόσχεται η Καγκελάριος.
Ο Mακρόν από την πλευρά του καθιστά σαφές ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, αλλά η σύγκλιση των ευρωπαϊκών κρατών κατά το πρότυπο Ντελόρ.
Ωστόσο, στην Ευρώπη παραμένει το χάσμα στη νομισματική ένωση μεταξύ Βορρά και Νότου και στο μεταναστευτικό μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής κινήθηκε στις «γνωστές γραμμές», σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Οι χώρες της Αν. Ευρώπης επιμένουν ότι η ανακατανομή δεν λειτουργεί, πράγμα που ήταν και η διαπίστωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος και δέχθηκε σκληρή κριτική επ' αυτού. Υπάρχει η εντύπωση ότι η δουλειά των δύο προηγούμενων ετών ήταν μάταιη. Αλλά είναι λάθος εντύπωση, διότι η Ευρώπη έχει διανύσει πολύ δρόμο από το χάος των πρώτων ημερών που οι αιτούντες άσυλο ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι. Με τη συμφωνία με τρίτες χώρες η μεταναστευτική ροή μειώθηκε. Η προσπάθεια εσωτερικής κατανομής του βάρους ήταν λιγότερο επιτυχημένη. «Οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά», συνόψισε η Mέρκελ σχετικά.
Εξάλλου, στις Βρυξέλλες συζητείται εδώ και εβδομάδες μια (μεγάλη) συμφωνία για τη μετανάστευση, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης και πιθανόν τη συζήτηση για το κράτος δικαίου σε Πολωνία και Ουγγαρία.
Η Δύση έχει μοχλούς άσκησης πίεσης: α) τη διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής για τις ανατολικές χώρες β) τη συνέχιση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων και γ) γερμανοί και ολλανδοί πολιτικοί ψιθυρίζουν για λήψη απόφασης με πλειοψηφία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όλα αυτά τα στοιχεία θα τροφοδοτήσουν την ευρωπαϊκή μηχανή συμβιβασμού και θα προκύψει ένα μείγμα εύκολα αναμενόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική ασύλου: η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σουηδία και λίγες ακόμα χώρες θα συνεχίσουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, δηλαδή να υποδέχονται όσους χρειάζονται προστασία, ενώ οι ανατολικές χώρες θα πληρώσουν λίγα επιπλέον χρήματα και θα κάνουν συμβολικές παραχωρήσεις.
Εύκολο να το λέει κανείς. Ο δρόμος για την επίτευξη συμβιβασμού είναι μακρύς και περιλαμβάνει μακριές νύχτες διαπραγμάτευσης και σκληρές αντιπαραθέσεις, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι. Επισήμως, ο στόχος επίτευξης συμφωνίας είναι ο Ιούνιος. «Είναι αδύνατο», σχολιάζει διπλωμάτης.
Στον κόσμο «Mecron»: Ο Mακρόν λέει πρέπει να καθοριστούν πρώτα οι κοινές γραμμές και μετά να δημιουργηθεί ένα ταμείο, όπως έγινε για την περίπτωση της Λιβύης και στο θέμα της άμυνας. Η Mέρκελ λέει: «Τα χρήματα από μόνα τους δε λύνουν το πρόβλημα».
πηγή: ΑΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Απεβίωσε η Αγγέλα Κοκκόλα
- Άσυλο ζητούν 33 Τούρκοι που έφτασαν στις Οινούσσες
- Αυτή η χώρα σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά την εταιρική φορολογία
- Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα
- Πώς θα επιβληθεί το ασφαλιστικό χαράτσι στις επαγγελματικές δαπάνες
- Κ. Τσιάρας: Περίπου αριστερή, περίπου δημοκρατική και περίπου κυβέρνηση
- «Έσβησε» στα 116 της η γηραιότερη γυναίκα της Ευρώπης
- Κουτσούμπας: Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το μνημόνιο με τα μέτρα του 2019
- Δ. Τζανακόπουλος: Η πορεία των ομολόγων σηματοδοτεί τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Politico: Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος που έβαλε «φρένο» στον Τουσκ για το προσφυγικό
- FT: Σε ανόρθωση οι οικονομίες της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας
- Κρέμερ (Commerzbank): Τα αίτια διόγκωσης του χρέους δεν έχουν αντιμετωπίστεί
- Γερμανία: Ξανά πρόεδρος του CSU o Χορστ Ζεεχόφερ με 83,7%
- ΝΔ για το έκτακτο επίδομα: Οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές
- Τελευταία Νέα New Money
- Γερμανία: Ξανά πρόεδρος του CSU o Χορστ Ζεεχόφερ με 83,7%
- Politico: Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος που έβαλε «φρένο» στον Τουσκ για το προσφυγικό
- FT: Σε ανόρθωση οι οικονομίες της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας
- ΝΔ για το έκτακτο επίδομα: Οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές
- Κρέμερ (Commerzbank): Τα αίτια διόγκωσης του χρέους δεν έχουν αντιμετωπίστεί
- Τσίπρας: «Επένδυση στην ελπίδα για το μέλλον» το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης
- Κρανοφόροι χτύπησαν άγρια φοιτητές σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Aντιπαράθεση για το πόθεν έσχες στη γενική συνέλευση των δικαστών
- Δύο νέοι μεγάλοι «παίκτες» στα futures του Bitcoin
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Live μέσω YouTube το 11ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ
- Ο Τράμπ τα δίνει όλα – Μειώνει τους φόρους των επιχειρήσεων από 35% στο 21% !!!
- Αυστρία: Στην ακροδεξιά τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας
- Χριστοδουλίδης: Η μη λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί λύση
- Α. Φλαμπουράρης: "Ναι" στην ανάπτυξη, αλλά υπό τρεις όρους
- Politico: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν αυτός που σταμάτησε τα σχέδια του Τουσκ
- Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα
- Επανεξελέγη πρόεδρος του CSU ο Χορστ Ζεεχόφερ
- Αυτή η χώρα σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά την εταιρική φορολογία