To XA επιστρέφει στις... ρίζες του παρέχοντας φθηνά κεφάλαια

Tου Δημήτρη Παφίλα

Το χρηματιστήριο επιστρέφει στις ρίζες του (Roots), δηλαδή στην κύρια δουλειά του, η οποία είναι παρέχει φθηνά κεφάλαια στις εταιρείες.

Σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν, το Χρηματιστήριο ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων, κυρίως, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απ΄ όπου εκτιμάται ότι θα προκύψουν οι νέες εισηγμένες εταιρείες, αλλά και θα δοθεί νέα

ώθηση στον θεσμό.

Οι μοχλοί άντλησης κεφαλαίων είναι το πρόγραμμα Roots για μικρομεσαίες, ένα δεύτερο πρόγραμμα Roots με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (Ebrd), η εφαρμογή του κώδικα της εταιρικής διακυβέρνησης σε συνδυασμό με το νέο εταιρικό νόμο, αλλά και η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου σε παγκόσμιους περιβαλλοντικούς ή άλλους Δείκτες, οι οποίες αποτελούν κριτήριο για τους ξένους επενδυτές προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Με το πρόγραμμα Ρίζες («roots»), το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη καλέσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους με την βοήθεια, εισηγμένων και μη εταιρειών, ελεγκτικών συμβούλων και Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και η υπεύθυνη εισηγμένων εταιρειών κα Γεωργία Μουρλά, το Roots έχει ήδη δεχθεί αιτήσεις εταιρειών οι οπόίες αξιολογούνται με την βοήθεια εταιρειών (Elvalhalcor, Eθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Παπαστράτος, Temes, Hellasgold, Tιτάν) και σε συνεργασία με διεθνείς ελεγκτικούς συμβούλους (Deloitte, Grant Thornton), το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (5ο σε καινοτομία παγκοσμίως), το πανεπιστήμιο management Thunderbird και το Διεθνές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

Μέσα από το πρόγραμμα, οι εταιρείες επιλέγουν τους κατάλληλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων ενώ κυρίως αξιολογούνται ευχερέστερα οι προοπτικές τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληναμερικανικό Επιμελητήριο (καθώς προέκυψε από μια προτροπή του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα), και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πρόγραμμα Roots συμβάλλει και η Ebrd με ξεχωριστό πρόγραμμα καθώς θα επιλέξει εταιρείες στις οποίες θα συμμετάσχει είτε σε επενδυτικά προγράμματα, είτε μετοχικά – όπως ήδη κάνει με εισηγμένες και μη εταιρείες.

Από τις αρχές του χρόνου, επίσης η εφαρμογή του νέου εταιρικού νόμου (σ.σ στον οποίο προβλέπονται εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης) θα αλλάξει τα δεδομένα στις ελληνικές εταιρείες καθώς θα μετασχηματιστεί η σημερινή οικογενειακή τους μορφή. Η ΕΧΑΕ, ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εταιρικός κώδικας ο οποίος έχει στόχο να προσδώσει μακροπρόθεσμη αξία στις επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή του κώδικα, κατά τον κ. Γ. Σεραφείμ, επιστήμονα με εμπειρία στην εταιρική διακυβέρνηση θα προκαλέσει ένα ενάρετο κύκλο στις επιχειρήσεις και την οικονομία,. Ένας τέταρτος άξονας, είναι η συμμετοχή της ΕΧΑΕ σε Δείκτες περιβάλλοντος, καινοτομίας, ηθικής κ.α οι οποίοι αποτελούν κριτήρια για αρκετούς ξένους επενδυτές προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Τι δείχνουν τα στατιστικά του 2018

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του 2018, η χρονιά ήταν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης τόσο από πλευράς του Δείκτη, όσο και από πλευράς επιμέρους εταιρειών.

Για πρώτη φορά, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφθασε στο 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης από το 2000, καθώς χάθηκαν 4,7 δισ. απο την αποτίμηση τους. Οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν επενδεδυμένοι στο υψηλότερο ποσοστό της περασμένης δεκαετίας ( 63,3% των ελεύθερων μετοχών), ενώ η πτώση του Τραπεζικού Δείκτη κατά 49% οδήγησε σε πτώση τις τιμές των βασικών Δεικτών με εξαίρεση τον Δείκτη της Μεσαίας & μικρής κεφαλαιοποίησης.

Για πρώτη φορά από το 2010 η απόδοση του Δείκτη Ftse) large Cap ήταν καλύτερη άπω αυτή του Γενικού Δείκτη. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της αγοράς ήταν ότι για 6η συνεχή χρονιά οι κινήσεις κεφαλαίων από Διεθνείς επενδυτές ήταν θετική, το ύψος των αντλούμενων κεφαλαίων κινήθηκε σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα, περιορίστηκε η αγορά παραγώγων κατά 28%, διπλασιάστηκαν οι συναλλαγές Οver the Counter ( Δανεισμού και επιστροφής Δανεισμού, ενώ αυξήθηκαν τέλος τα μερίδια των τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα