ΑΑΔΕ: Πώς να ρυθμίσετε τα κορωνοχρέη – 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Aνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι που επλήγησαν την περίοδο της Covid19 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. H υπαγωγή τους στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Η ρύθμιση αφορά στα χρέη προς την εφορία των πληττομένων, που βεβαιώθηκαν

την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων ή κατώτερο των 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων.

Aναλυτικά 12 ερωταπαντήσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών

1. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;

– Η ρύθμιση αφορά 823.435 οφειλέτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και συγκεκριμένα:

• Οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

• Οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που:

α) Η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

β) Ελαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

γ) Εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

δ) Ελαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων COVID-19.

ε) Ηταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Επιπλέον, στη ρύθμιση εντάσσονται, ανεξαρτήτως των παραπάνω κριτηρίων και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής (σύμφωνα με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου).

 2. Σε πόσες δόσεις μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας;

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.

3. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη νέα ρύθμιση;

  Όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα,  κ.τ.λ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

α) Όλες οι  βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

β) Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.

γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμεινε απλήρωτος.

δ)  Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

4. Ποιες οφειλές εξαιρούνται από την ειδική ρύθμιση;

– Εξαιρούνται οι οφειλές από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή εκείνες που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών, καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

5. Ποια είναι η ελάχιστη δόση;

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

6.  Στην περίπτωση που αποπληρώσω το χρέος μου εφάπαξ, θα έχω κάποια έκπτωση ή διαφορετικά «κούρεμα» της οφειλής μου;

Όχι. Στόχος της ρύθμισης είναι να βοηθηθούν όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τι κερδίζουν οι οφειλέτες και πότε η εφορία βγάζει «κόκκινη κάρτα»

7. Είμαι πληττόμενος φορολογούμενος και έχω οφειλές ύψους 3.000 ευρώ που δημιουργήθηκαν το διάστημα της πανδημίας. Σε πόσες δόσεις μπορώ να αποπληρώσω τις οφειλές μου;

Για συνολική οφειλή 3.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φθάσουν τις 60, με το μηνιαίο ποσό της δόσης να διαμορφώνεται στα 50 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι.

8. Πότε οι φορολογούμενοι «κερδίζουν» τις 72 δόσεις;

Οφειλές άνω των 3.600 ευρώ μπορούν να εξοφληθούν σε 72 δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της οφειλής. Για παράδειγμα, πληττόμενος φορολογούμενος με οφειλή 5.000 ευρώ μπορεί να επιλέξει την εξόφλησή της σε 72 δόσεις με μηνιαία δόση 70 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι.

9. Είμαι πληττόμενος και έχω παλαιά χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την πανδημία και χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Μπορώ να εντάξω το σύνολο των οφειλών στη νέα ρύθμιση;

Όχι. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν εφάπαξ είτε να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε 24 έως 48 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Εφόσον τακτοποιηθεί το παλαιό χρέος (είτε σε ρύθμιση είτε εφάπαξ), τα χρέη της πανδημίας μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

10. Τι ισχύει σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μιας δόσης;

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει επιβάρυνση της συγκεκριμένης δόσης με μηνιαία προσαύξηση 5%.

11. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική, άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

12. Τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι με την υπαγωγή στη ρύθμιση;

Η υπαγωγή και συμμόρφωση στη ρύθμιση παρέχει στον οφειλέτη τα ακόλουθα ευεργετήματα:

α) Απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

β) Χορηγείται σε αυτόν αποδεικτικό ενημερότητας.

γ) Αναβάλλεται η συνέχιση εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε κατά το άρθρο 25 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43) ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος.

δ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης εφόσον εισπράττονται κατά τη διάρκεια αυτής και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Διαβάστε ακόμη:

«Ελλάδα 2.0»: Εκταμιεύσεις €1,5 δισ. το 2021 και €2 δισ. το 2022

Γεράσιμος Καλογηράτος: 1,2 δισ. για την «πράσινη» ανανέωση του στόλου του ομίλου Μαρινάκη

JP Morgan: Η πτώση στις τιμές των μετοχών δημιουργεί ευκαιρίες – Πώς αποτιμά τους ελληνικούς τίτλους

Keywords
Τυχαία Θέματα