Αυθαίρετα: Πλησιάζουν το ένα εκατ. οι δηλώσεις με έσοδα 3,3 δισ.

Πάνω από το 35% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορούν την περιφέρεια Αττικής ενώ στους πρωταθλητές πολεοδομικών παραβάσεων συγκαταλέγεται και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπροσωπεύοντας το 17% των δηλώσεων της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα

του υπουργείου Περιβάλλοντος μέχρι τις στιγμής, οι συνολικές δηλώσεις, υπερβαίνουν τα 938 χιλιάδες ακίνητα. Από αυτές για πάνω από 678 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης από μηχανικούς για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΤΕΕ προκύπτει επίσης ότι μέχρι 31/12/2016, τα πραγματοποιηθέντα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ανέρχονται στα 1.001.969.025 ευρώ και του νόμου 4178 ανέρχονται στα 789.420.091ευρώ. Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Ν. 4014/2011 έχει εξαντλήσει την απόδοση εσόδων, τα οποία πλέον σχεδόν αποκλειστικά προέρχονται από το Ν. 4178/2013.

Τα στοιχεία δείχνουν επιτάχυνση δηλώσεων και πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους που επηρεάζονται από συναφείς εξελίξεις (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συζητήσεις νέων ρυθμίσεων κλπ).

Όσον αφορά στην επιλογή του τρόπου πληρωμής, η κατάθεση μετρητών σε κατάστημα τραπεζικού ιδρύματος είναι περίπου 87,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν ελαφρώς αυξητική τάση αλλά το διάστημα μετά την επιβολή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά έτσι ώστε οι πληρωμές μέσω web banking να ανέρχονται στο 23,7%.

"Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε την πρώτη συστηματική βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές. Ήδη, περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία για τα ακίνητα των νόμων 4014 και 4178 έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

Σημειώνω ότι οι επιλογές της δομής της βάσης δεδομένων σε συνδυασμό με το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, την εργασία των μηχανικών σε κάθε ένα συγκεκριμένο ακίνητο και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αποτέλεσαν τη βάση στήριξης της συνταγματικότητας του Ν.4178/2013. Αποτελούν το μόνο ουσιαστικό όπλο σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος από την αυθαίρετη δόμηση και για τη μείωση των συνεπειών στο φυσικό περιβάλλον" τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Ο επικεφαλής του ΤΕΕ ζητά από το ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. "Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η έμπρακτη καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών. Μόνο έτσι θα προωθηθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η διαφάνεια και η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων, θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών.

Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια»

Συνοπτικά το σύνολο των ενεργών δηλώσεων προκύπτει σύμφωνα με τους ανωτέρω πίνακες ως εξής:

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις «Σε επεξεργασία» δεν έχουν υποβληθεί ακόμα και δεν έχουν προκύψει για αυτές οι αντίστοιχες εντολές πληρωμής παραβόλου και ειδικού προστίμου. Εκ της διαφοράς οι δηλώσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί παράβολο είναι 623.128 του ν.4178 και 55.100 του ν. 4014 που δεν έχουν μεταφερθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα