Αιχμές Φίλη, Σκουρλέτη, Δρίτσα και Χρυσοβελώνη προς την κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Πληγές, που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν, απέκτησε η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής. Οι πρώτες αντιδράσεις υπουργών που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα ισχυρό κύμα αμφισβήτησης και πως στον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται μία νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, που μπορεί να λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλιά της. Ακόμη όμως και στους Ανεξάρτητους Έλληνες

προκλήθηκε πρόβλημα, καθώς η Μαρίνα Χρυσοβελώνη που βρέθηκε εκτός σχήματος διαμήνυσε ότι η σχέση της με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την απομάκρυνσή της, θα επαναπροσδιοριστούν, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για τη μελλοντική της πολιτική πορεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική. Τα καρφιά που άφησε ο Νίκος Φίλης για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας, είναι ενδεικτικά των άγριων διαθέσεων που υπάρχουν σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του πρωθυπουργού. Τόσο η στάση του κ. Φίλη, όσο όμως και του Θόδωρου Δρίτσα, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι η αποχώρησή του δεν ήταν οικειοθελής, καθώς και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη ότι θα συνεχίσει να διαφωνεί με την πώληση του 17% της ΔΕΗ διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό εσωκομματικό σκηνικό, που αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα εκδηλωθεί, όταν στην πορεία των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις έναντι των δανειστών.

Μάλιστα, με αφορμή τον ανασχηματισμό, επανεμφανίστηκαν οι «53+», οι οποίοι ανέδειξαν στην ιστοσελίδα τους, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή», το οποίο ασκεί σαφή και αιχμηρή κριτική για τις επιλογές του πρωθυπουργού. Η εφημερίδα, που κινείται στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς σημειώνει ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης «προδίδει μια προσεκτική προσπάθεια να λειανθούν ριζοσπαστικά στοιχεία, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κρίθηκε πως αποτελούν βάρος για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να το σηκώσει. Έτσι, όμως, εκπέμπεται αρνητικό σήμα ακριβώς προς τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης».

Σημειωτέον ότι το δίδυμο Φίλη – Σκουρλέτη είχε τύχει θεαματικής υποδοχής και αποδοχής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώτο να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε σταυρούς για την εκλογή του στην κεντρική επιτροπή και τον νέο υπουργό Εσωτερικών την έκτη.

Είναι επίσης ενδεικτικό της ισχύος που έχει αυτός ο άξονας, ότι η απομάκρυνση του κ. Φίλη ανάγκασε τον πρωθυπουργό να διατηρήσει, χωρίς άλλη σκέψη τον κ. Σκουρλέτη στην κυβέρνηση, έστω και σε ισχυρό υπουργείο, καθώς ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει τις αντιδράσεις από μία έξοδο και των δύο. Φίλης και Σκουρλέτης διατηρούν ανοιχτή γραμμή με στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ενώ βρίσκονται και κοντά στους «53+», οι οποίοι επίσης μετρούν απώλειες στον ανασχηματισμό, με σημαντικότερη την απομάκρυνση του κ. Δρίτσα.

Ο Νίκος Φίλης

Απερχόμενος από το υπουργείο ο Νίκος Φίλης δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας των άγριων διαθέσεων που έχει πλέον για τις επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας.

Μάλιστα στράφηκε ευθέως εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον είχε «βαθμολογήσει με άριστα 20» για το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε μη προβιβάσιμη βαθμολογία» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε «ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;».

Ο κ. Φίλης επιτέθηκε ευθέως και στον αρχιεπίσκοπο μιλώντας για συμβόλαιο θανάτου του, που οργανώθηκε με τη συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου στον ΣΚΑΙ. Άφησε δε αιχμές και σε Μαξίμου και σε εκκλησία: «Είναι πρωτοφανές να απαιτεί και να πετυχαίνει η εκκλησία απομάκρυνση υπουργού. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση ο διαχωρισμός εκκλησίας-πολιτείας».

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Παρά τον ενθουσιασμό στις τάξεις των ΑΝΕΛ για την αύξηση των κυβερνητικών θέσεων, που κατέχουν, τα προβλήματα δεν λείπουν και μάλιστα υπάρχει κίνδυνος, ακόμη και κρίσης στη συνέχεια. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία απομακρύνθηκε από το υπουργείο Μεταφορών άφησε αιχμές για αμετακίνητους στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι «δεν ήταν απαίτηση του Πρωθυπουργού» η απομάκρυνσή της, εκτιμώντας ότι «προφανώς ζητήθηκε η άποψη του κυβερνητικού εταίρου, του κ. Καμμένου. Ακούστηκε ότι έπρεπε να γίνει ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά δεν ξέρω αν αυτό σηματοδοτείται με την έξοδο του νεότερου χρονικά μέλους της Κυβέρνησης... Ήταν επιθυμία των ΑΝ.ΕΛ., ενδεχομένως ο κ. Καμμένος, να ήθελε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες». Πάντως διέψευσε ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ, σημειώνοντας πάντως ότι είναι σε φάση ανασυγκρότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα