Αιμορραγία 500 εκατ. ευρώ για κάθε εβδομάδα που είναι κλειστά τα καταστήματα

Για μετά την Καθαρά Δευτέρα έχει μεταφερθεί πλέον ο στόχος της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αν και ήδη στις συζητήσεις έχει μπει ως ημερομηνία καταλύτης η 15η του Μάρτη. Κάτι που σημαίνει ότι ως τότε θα συνεχίζεται η αιμορραγία τόσο των επιχειρήσεων όσο και του δημόσιου Ταμείου. Στο τελευταίο δε κοστίζει 500 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα κατά την οποία τα καταστήματα στην αγορά παραμένουν

κλειστά.

Παράλληλα όμως και οι αντοχές των επαγγελματιών έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Και τούτο διότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών έχουν έσοδα λιγοστά μέσω των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών πωλήσεων και παράλληλα τα καταστήματα και τις αποθήκες τους γεμάτα με στοκ ενώ αλλάζει η σαιζόν.

Εξάλλου κατάφεραν έως τώρα να δουλέψουν με ανοικτά καταστήματα μόλις δύο εβδομάδες κατά τη φετινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ενώ από πέρυσι το Πάσχα ως και σήμερα ουσιαστικά έχουν χάσει κάθε περίοδο όπου μεγεθύνεται η καταναλωτική ζήτηση. Από την πασχαλινή περίοδο πέρυσι, τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του φθινοπώρου, την περίοδο Black Friday, την εορταστική περίοδος και πλέον τις χειμερινές εκπτώσεις!

Ο μισός τζίρος

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι κατά τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο ζήτημα να έχει επιτευχθεί τζίρος 2,5 δισ ευρώ από 5 με 5,5 δισ ευρώ που παραδοσιακά τζιράρει η αγορά τέτοια εποχή. Ως αποτέλεσμα τα περισσότερα καταστήματα εξακολουθούν να έχουν στοκ και λιγοστή ρευστότητα που σίγουρα δεν φθάνει για να ετοιμαστούν για την νέα σαιζόν άνοιξη – καλοκαίρι. Ειδικά στο χώρο της ένδυσης που έχει υποστεί τεράστια πίεση από πέρυσι.

Κάτι εξάλλου που αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τον όγκο των πωλήσεων του λιανεμπορίου το μήνα Δεκέμβριο. Τον μήνα που παραδοσιακά «κορυφώνεται» η αγοραστική κίνηση.

Σύμφωνα με αυτά ο όγκος των πωλήσεων σε σχέση με ένα χρόνο πριν μειώθηκε σε: Ένδυση- υπόδηση (59,1%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (27,8%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (26,9%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (17,9%) και Πολυκαταστήματα (11,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε: Φαρμακευτικά- καλλυντικά (21,4%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (10,8%) και Τρόφιμα- ποτά- καπνό (7%).

Η παράταση της εκπτωτικής περιόδου κατά ένα μήνα με υπουργική απόφαση του Άδ. Γεωργιάδη μπορεί να έχει ως στόχο να δώσει το χώρο και το χρόνο στους εμπόρους έστω και ανοιξιάτικα να προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν στοκ με προσφορές εν τούτοις τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και αυτό έχει ένα μεγάλο κόστος.

Πιέζουν οι έμποροι

Γι αυτό και οι θεσμικοί φορείς του εμπορίου αφενός ζητούν αφενός να επιτραπεί το συντομότερο η επαναλειτουργία της αγοράς αφετέρου να υπάρξουν έως τότε μεγαλύτερη στήριξη των εμπόρων.

«Οι έμποροι ψυχολογικά και οικονομικά εξαντλημένοι από το συνεχές άνοιξε κλείσε, συνεχίζουν να πληρώνουν την ανεξέλεγκτη κινητικότητα που γεμίζει τους δρόμους και προκαλεί η ανοχή και χαλαρότητα προς κάθε κατεύθυνση», σημειώνει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης. Και προσθέτει: «Οι επιβαρυμένοι υγειονομικοί δείκτες μας εγκλωβίζουν δυστυχώς σε μια ακόμη εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά για τα καταστήματα και επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογουμένους. Αυτή όμως πρέπει να είναι η τελευταία αναβολή και την Δευτέρα 8/3 ή αγορά να επαναλειτουργήσει με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μοντέλο, που δεν θα διακινδυνεύσει την δημόσια υγεία και θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επισκέπτονται όλα τα καταστήματα, αποφεύγοντας τις εικόνες συνωστισμού που ζήσαμε έξω από πέντε αλυσίδες. Και βέβαια η πολιτεία θα αναλάβει σοβαρά να επιτηρήσει την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη «το Πάσχα πλησιάζει και αν δεν θέλουμε να σταυρώσουμε τον ισχυρότερο κλάδο της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει από τώρα και προφανώς ολόκληρο τον Απρίλιο, να δουλέψουμε αδιάληπτα. Η ευθύνη είναι πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και όχι των εμπειρογνωμόνων».

Διαβάστε ακόμη

Πίεση από τους θεσμούς για να εξοφλήσει το Δημόσιο τα χρέη προς ιδιώτες

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού 2021: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους – Όλα τα SOS για την αίτηση

Bom Kim: Ο δισεκατομμυριούχος που έχτισε την «Amazon της Νότιας Κορέας» -Έρχεται IPO των 50 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα