Άκτωρ ΑΤΕ: Πρωταγωνιστής στους αυτοκινητόδρομους και στα έργα μετρό

Η ολοκλήρωση των οδικών έργων στα οποία πρωταγωνιστεί για περισσότερο από πέντε δεκαετίες, η στροφή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και η ενίσχυση του διεθνούς βηματισμού του αποτελούν τους κυριότερους άξονες της στρατηγικής του ομίλου Ελλάκτωρ. Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ, ο ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που αλλάζουν στην κατασκευαστική αγορά με την παράδοση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων στα τέλη Μαρτίου. Στο εσωτερικό, προτεραιότητα του ομίλου είναι η ανάληψη νέων έργων.

Στο εξωτερικό, το στοίχημα της Ελλάκτωρ

είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της κατασκευής του μετρό της Ντόχα. Στην Golden Line της ερήμου, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. δολαρίων, η τεχνική εταιρεία Ακτωρ είναι ο leader της κοινοπραξίας με δύο τουρκικές και μία ινδική εταιρεία. Στο μετρό του Κατάρ έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή των δίδυμων σηράγγων μήκους 16 χλμ., για την οποία αξιοποιήθηκαν έξι μετροπόντικες, ενώ μέχρι τον Γενάρη του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα κουτιά των δέκα σταθμών της Gold Line μήκους 12,5 χιλιομέτρων. Η κυριότερη δυσκολία του έργου είναι η διαχείριση των υδάτων καθώς το μετρό κατασκευάζεται κοντά στη θάλασσα. Ηδη στην κοινοπραξία έχουν ανατεθεί τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα (κυλιόμενες σκάλες, ασανσέρ, αερισμοί κ.ά.) ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ σε συζητήσεις βρίσκεται και για τις επεκτάσεις του έργου -την κατασκευή δίδυμης σήραγγας μήκους 9,5 χιλιομέτρων- αλλά και τα αρχιτεκτονικά έργα. Στον διεθνή βηματισμό του ομίλου προστέθηκε ακόμη ένα συμβόλαιο τους προηγούμενους μήνες, που ήταν το εργοστάσιο διαχείρισης νερού στην Κολομβία σε συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο FCC και την τοπική εταιρεία Cass Constructores. Η συμμαχία των τριών ομίλων απέφερε ένα συμβόλαιο ύψους 375 εκατ. ευρώ στην Μπογκοτά.

Επί ελληνικού εδάφους, το κατασκευαστικό αντικείμενο επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων, στους οποίους ο όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται εγκατεστημένος σε τρία έργα: τον Μορέα (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα), την Ολυμπία Οδό (Κορίνθου - Πατρών) και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί). Παράλληλα η θυγατρική Ακτωρ, σε κοινοπραξία με τη γαλλική Spiecapag, ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου τμήματος του έργου ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Το έργο αφορά στην κατασκευή αγωγού διαμέτρου 48 ιντσών, μήκους 180 χιλιομέτρων, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Καβάλα, καθώς και τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του.

«Τα κλασικά δημόσια έργα έχουν πεθάνει. Πλέον θα βλέπουμε μόνο συγχρηματοδοτούμενα ή έργα που με τη συμμετοχή ιδιωτών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας», τονίζει ο επικεφαλής της Ακτωρ Δημήτρης Κούτρας. Η δεξαμενή έχει στερέψει και ο τεχνικός κόσμος έχει να περιμένει λίγα έργα το προσεχές διάστημα. Μέσα σε αυτά θα είναι η Γραμμή 4 του μετρό, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης, η Υποθαλάσσια Ζεύξη της Σαλαμίνας, αλλά και οι επεκτάσεις της Αττικής οδού που σχεδιάζεται να «κουμπώσουν» με τα υπόλοιπα έργα του αστικού αυτοκινητόδρομου, τα έργα μετρό και τα σιδηροδρομικά έργα ως την Πάτρα. Ολα δείχνουν ότι η εταιρεία θα αναλάβει και την α' φάση της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ (μειοδότησε στο έργο με έκπτωση 53%), ενώ θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας αλλά και τις εργολαβίες του έργου Πάτρα - Πύργος.

Από το 2009 έως το 2015 επενδύθηκαν από τον όμιλο Ελλάκτωρ περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, με έμφαση στους τομείς των κατασκευών, του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, είναι η θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ που δραστηριοποιείται στα αιολικά πάρκα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς της, ενώ το 2014 έγινε η πρώτη εταιρεία που μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 5 χρόνια πλήρους απουσίας νέων εισαγωγών.

askme

Ποια η συνδρομή του κατασκευαστικού κλάδου στην αντιμετώπιση της κρίσης;

Το 2013 ο κλάδος των κατασκευών συνείσφερε πάνω από 3 δισ. προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Το 2015 το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνείσφερε 19,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οκονομία το 2013, 11% του ΑΕΠ, με 161.000 εργαζομένους. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπου δραστηριοποιείται

Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα