Απανωτά αρνητικά ρεκόρ για το ΧΑ

Πρωτοφανείς σκηνές απαξίωσης βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο με τον ημερήσιο τζίρο να διατηρείται εδώ και καιρό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Και μπορεί οι ξένες αγορές να κτύπησαν τα υψηλά επίπεδα τιμών και να παραμένουν κοντά σ' αυτά, αλλά η ελληνική αγορά παραμένει 46-47% χαμηλότερα από την ημέρα επανέναρξης της αγοράς μετά την τραπεζική αργία στις 4 Αυγούστου 2015. Και για αυτή την αποτίμηση υπάρχουν σοβαροί λόγοι.

Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη χειρότερα. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται 59,8% χαμηλότερα από τα υψηλά των 1369 μονάδων στις 18 Μαρτίου 2014, αλλά παρά ταύτα οι ξένοι

διαχειριστές δεν επενδύουν στις 550 μονάδες !! Υπό κανονικές συνθήκες – δίχως την επιβολή των capital controls και εφόσον υπήρχε προοπτική ανάπτυξης – η ελληνική αγορά θα ήταν ένας σούπερ επενδυτικός προορισμός για τους περισσότερους ξένους διαχειριστές. Όταν οι ξένες αγορές έχουν κορυφώσει και οι διαχειριστές είναι γεμάτοι μετρητά, λογικά θα τοποθετούσαν τα χρήματα τους στην πιο φθηνή αγορά.

Την ίδια ώρα δεκάδες μετοχές βρίσκονται στο περιθώριο ενώ ακόμα και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ξένους θεσμικούς στο μετοχολόγιο, με ειδικούς διαπραγματευτές, κ.α. κάνουν χαμηλούς όγκους.

Ο αριθμός των νέων κωδικών έχει υποχωρήσει σε τριψήφια νούμερα για κάθε ένα μήνα από τους επτά που έχουμε διανύσει, εξέλιξη που δεν έχει συναντηθεί ξανά από το 1998. Η χειρότερη αυτή επίδοση συγκρίνεται μόνο με το τετράμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2015 όπου και τότε είχαμε συνεχόμενους τέσσερις μήνες με νέους κωδικούς κάτω από 1.000 ανά μήνα.

Τώρα το ΧΑ έκανε νέο ρεκόρ σε άνοιγμα μερίδων με το σύνολο να ανέρχεται στις 4.231 ενώ αξίζει να τονιστεί πως για το ίδιο διάστημα είχαμε 1.755 απενεργοποιήσεις μερίδων.

Σύμφωνα με το Axianumbers, τον Ιούλιο ανοίχτηκαν 626 νέες μερίδες ενώ απενεργοποιήθηκαν 191 μερίδες.

Ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που δείχνει την πλήρη απαξίωση του ΧΑ είναι ο μέσος όρος των ενεργών μερίδων ανά ημέρα.Στο εξάμηνο ο ημερήσιος μέσος όρος μόνο τον Φεβρουάριο ξεπέρασε τις 1.000 μερίδες και στους υπόλοιπους έξι μήνες ήταν κάτω από 1.000 μερίδες. Τον Ιούλιο μάλιστα σημείωσε την χαμηλότερη τιμή, 638 μερίδες.

Τα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση ενώ όσοι αμείβονται με προμήθειες βλέπουν ότι ο μισθός τους έχει περιορισθεί αισθητά.

Keywords
Τυχαία Θέματα