Από Σεπτέμβριο το νέο Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον

Στο περίμενε 40.000 νοικοκυριά με επιβαρυμένα κτίρια - Με εισοδηματικά κριτήρια η ένταξη στο πρόγραμμα

Της Μαριάννας Τζάννε

Μέσα στο Φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο νέος γύρος του Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον που περιμένει με αγωνία ο κτιριακός τομέας και περίπου 40.000 νοικοκυριά για να αναβαθμίσουν και να θωρακίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και την ενίσχυση των νοικοκυριών, οι διαθέσιμοι πόροι για εξοικονόμηση

ενέργειας σε κατοικίες ανέρχονται σε περίπου 292,2 εκατ. ευρώ από τα οποία 248,1 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό, Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία) και 44,1 εκατ. ευρώ από τα ΠΕΠ – Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Τις προηγούμενες μέρες βγήκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που έχει αναλάβει να σηκώσει τα βάρος του προγράμματος. Οι τράπεζες που καλούνται να υποβάλλουν προσφορές έως τις 25 Αυγούστου, θα καλύψουν το κομμάτι της δανειοδότησης των δράσεων, μολονότι η μεγάλη αλλαγή του προγράμματος είναι ότι δεν θα είναι υποχρεωτική, η χορήγηση δανείου για την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς αυτή θα μπορεί να καλυφθεί με ιδίους πόρους.

Στο νέο πρόγραμμα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να περάσουν παράλληλα και 4.000 ως 5.000 δικαιούχοι που λόγω έλλειψης πόρων δεν εντάχθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, για να καλυφθεί η δαπάνη για αυτή την κατηγορία, θα υπάρξει η συνδρομή πόρων από τα πρόστιμα και τους πλειστηριασμούς για ρύπους, καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά από τις πηγές αυτές προβλέπεται να διατεθούν 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι την μεγαλύτερη επιδότηση που θα φτάνει το 70% θα λαμβάνουν οι ασθενέστεροι, δηλαδή ατομικά εισοδήματα 10.000 και οικογενειακά 20.000 ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει διακύμανση της επιδότησης με το κατώτατο όριο να διαμορφώνεται σε 25% για ατομικό εισόδημα από 30.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.000 έως 45.000 ευρώ.

Tην ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα, η χρηματοδότηση και εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον» και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε χθες και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας του ΤΕΕ για την ενέργεια. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσες αποφάσεις, χρηματοδότησης των προγραμμάτων και απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και η αγορά αλλά και για να πετύχει η χώρα τους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης, που θέτουν οι Οδηγίες της ΕΕ.

Ο κ. Στασινός έστειλε σαφή προειδοποίηση, πως εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υψώσει τους τόνους και να αντιδράσει. «Κουραστήκαμε να ακούμε για απορροφήσεις, οι οποίες δεν γίνονται. Η απορρόφηση γίνεται στην αγορά. Όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να γίνεται ή τίποτα που να χρηματοδοτεί τέτοια έργα, υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αλλά από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να φωνάζουμε».

Όσον αφορά τα νέα όρια στον κτιριακό τομέα, στις εργασίες της διημερίδας επισημάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατες αποφάσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και Συμβουλίου Υπουργών θέτει υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης κατά 40% έως το 2030 και κατά 80% έως 95% έως το 2050.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΝ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ ή Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα