Από τις υποσχέσεις για 1,6 δισ. στην αγορά στο «δεν υπάρχει φράγκο»

Αντιδρά η αγορά για τη μη εξόφληση μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες - «Μόνο ελάχιστοι συμψηφισμοί και όχι πραγματικό ρευστό στην οικονομία», καταγγέλλει

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης περί εξόφλησης μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και για ζεστό χρήμα που θα έπεφτε στην αγορά και παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αντικείμενο ακόμα και πιέσεων εκ μέρους των δανειστών, η ασφυξία των επιχειρήσεων και η άρνηση αποπληρωμής αυτών

των χρημάτων, δύο και πλέον μήνες μετά το πέρας της σχετικής συμφωνίας, παραμένουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Μια σκληρή αλήθεια που διαψεύδει όσους πανηγύριζαν μια «νέα θετική μέρα» για την οικονομία.

Ειδικότερα, χιλιάδες αναμένεται να είναι τα λουκέτα για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το κράτος και δεν μπορούν εδώ και μήνες να πληρωθούν. Και όλα αυτά παρά τους βαρύγδουπους επικοινωνιακούς χειρισμούς περί «ένεσης ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ» που θα υπήρχε στην αγορά από τα χρήματα που θα έπεφταν λόγω της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση από τον Ιούνιο έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει 800 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και από το φθινόπωρο άλλα 700 εκατ. ευρώ από τα χρέη της προς τους ιδιώτες ελάχιστα έχει πράξει.

Οπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της (ΓΣΕΒΕΕ) Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, «ακούω από παντού παράπονα. Κάτι λίγα μόνο έχουν πληρωθεί, μαθαίνω για μερικά διχίλιαρα ή πεντοχίλιαρα, ενώ ακόμα και οι συμψηφισμοί έναντι υποχρεώσεων προς το Δημόσιο που οι επιχειρήσεις έχουν δεν προχωρούν».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η καθυστέρηση αυτή ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι μετά το καλοκαίρι εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις, άρα το Δημόσιο θέλει να έχει καθαρή εικόνα. Ωστόσο, και με αυτή τη συνθήκη δεν σημαίνει ότι θα πέσει ρευστό στην αγορά, όπως η κυβέρνηση υποσχόταν και διαφήμιζε. Ούτε ότι ένας συμψηφισμός μπορεί να ισοφαρίσει χρέη που πνίγουν τις επιχειρήσεις και τις αναγκάζουν σε λουκέτα, απολύσεις ή μειώσεις μισθών και μη καταβολές δεδουλευμένων.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία γνωστής εκδότριας στον χώρο του βιβλίου, στην οποία το υπουργείο Παιδείας οφείλει πάνω από 1 εκατ. ευρώ. «Παρά τις υποσχέσεις για τμηματική αποπληρωμή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ουδέν έχει γίνει και έτσι αναγκαζόμαστε να μην πληρώνουμε το προσωπικό μας και να απολύουμε». Μεγάλα είναι τα προβλήματα και των προμηθευτών στον Στρατό, στα αναλώσιμα, σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν είδη πληροφορικής και πολλές εξ αυτών πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύουν το κράτος μπαίνοντας μήνα με τον μήνα ακόμα πιο μέσα. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου νέου μνημονίου και της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, θα πρέπει έως και το τέλος του έτους να έχει προχωρήσει στην εξόφληση των υποχρεώσεών του προς τους ιδιώτες.

Σε θέση απολογούμενων στο Eurogroup

Παράλληλα, η χώρα μας κινδυνεύει στο επόμενο Eurogroup να βρεθεί σε θέση απολογίας. Και αυτό διότι όρος απαράβατος εκ μέρους των εταίρων ήταν η αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων ώστε η αγορά να πάρει μπρος και να σταματήσει το εν λόγω στρεβλό μοντέλο παρασιτικής λειτουργίας του κράτους έναντι των ιδιωτών.

Εξάλλου, μετά το χθεσινό EWG στις Βρυξέλλες η δόση δεν εγκρίθηκε και σύμφωνα με το ΑΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των ληξιοπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα παραπάνω, δε, συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση στα 5,053 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από 4,8 δισ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι από τη συμφωνία στα τέλη Ιουνίου να δοθούν 8,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, τα 6,9 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή των δόσεων του χρέους εντός του Ιουλίου και τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στην αγορά. Τελικά όμως, εκτός των χρημάτων που πήραν οι δανειστές, καμία μέριμνα δεν έχει υπάρξει για τον ιδιωτικό τομέα που υποφέρει. Ολα αυτά συμβαίνουν εδώ και πάνω από δύο μήνες, όπου η κυβέρνηση όφειλε να έχει επισπεύσει τις πληρωμές και να συζητά πλέον για τη δεύτερη δόση.

Ας μην ξεχνάμε ότι όρος της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης ήταν να προχωρήσει το πρώτο κύμα πληρωμών για να γίνει και το δεύτερο. Ωστόσο όλα καθυστερούν με σαφή ευθύνη της ηγεσίας και των αρμόδιων πολιτικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να επικοινωνήσουν με τις αντίστοιχες των άλλων υπουργείων για να διασταυρώσουν οφειλές και υποχρεώσεις. Και αυτό γιατί είτε λόγω θέρους δεν «έβγαιναν οι άδειες» και τελικά προτίμησαν να αφήσουν τις επιχειρήσεις και πάλι να περιμένουν, είτε λόγω προβλημάτων επικοινωνίας που υπήρχαν για όσα στελέχη έμειναν στην Αθήνα. Ηδη το θέμα, εκτός της ΓΣΕΒΕΕ και της (ΕΣΕΕ) Ελληνικής Συνομοσποδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας, απασχολεί και τον ΣΕΒ, καθώς πολλές είναι οι βιομηχανίες-μέλη του που έχουν μεγάλα ανοίγματα και το κράτος δεν τις πληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα