Αποκαλύψεις Ολάντ: Η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε μνημόνιο made in USA και δραχμή made in Russia

Του Γιάννη Αντύπα

Ευρώ, ρούβλια, δολάρια, δραχμές, όλα ένα κουβάρι ήταν κατά την «δοκιμαστική» περίοδο άσκησης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του αισθανόταν το ίδιο άνετα να συζητούν το θέμα της εξόδου από το ευρώ στη Μόσχα και της παραμονής σε αυτό στην Ουάσιγκτον.

Το βιβλίο, με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο

Πούτιν και η δραχμή

Ένα άλλο επεισόδιο υπάρχει στο βιβλίο των Davet και Llomme: το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (...) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν (σ.σ. απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκεφτόταν πραγματικά την έξδο από την ευρωζώνη).

Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν κάτι που επιθυμούμε».

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Ο «θορυβώδης αδερφός» και οι... αφρικανοί!

Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ -το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν ήθελε καν ν' ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έπαιξε λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο έλεγε χαρακτηριστικά ότι θεωρούσε «έναν θορυβώδη αδελφό».

Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.

Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που περιγράφουν είναι ο εξής:

Σαπέν: Οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ολάντ: Είναι ικανοί... Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.

Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους Αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ.

«Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;» της έλεγαν.

Η απάντηση της Αθήνας

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του, σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα πρωθυπουργό».

ΝΔ: Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι ο Τσίπρας σκεφτόταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο του Grexit

«Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σχετικά με όσα φέρεται να έχει πει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ.

«Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», προσθέτει η Πειραιώς.

Παρέμβαση Κλίντον για το «ναι» στο μνημόνιο

Αποκαλυπτικά και για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από τις «διαρροές» του Wilkileaks για τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

Και αυτό, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που βγαίνουν σήμερα στη δημοσιότητα, ήταν ο κ. Ποντέστα που είχε μεσολαβήσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου εκείνος να παρέμβει και να ασκήσει πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου εκείνος να υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας -ήτοι, το τρίτο Μνημόνιο!

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν διευκρινίζεται εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία ανάμεσα σε Μπιλ Κλίντον και Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα (5 Ιουλίου 2015), ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα, επικοινώνησε -προφανώς, με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα- με το γραφείο του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν ο τελευταίος μπορούσε να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με την ευρωζώνη.

Από πλευράς Μπιλ Κλίντον, η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση, ενώ τέθηκε και το ερώτημα εάν αντίστοιχη «πίεση» επρόκειτο να ασκηθεί και προς την πλευρά του Βερολίνου.

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ» έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του Αμερικανού πρώην προέδρου η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Επιβεβαιώνουν, εμμέσως, κυβερνητικές πηγές

Εμμέσως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη του Wikileaks, τονίζοντας ότι, όντως, Μπιλ Κλίντον και Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.

Σημειώνουν, δε, με νόημα, ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος». Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν πάντως ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κλίντον είχαν επικοινωνία μετά το δημοψήφισμα.

Όπως υπογραμμίζουν, είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα -προτού καν αποφασιστεί η διεξαγωγή του. «Μετά το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα