Αθήνα - Βερολίνο: Μεταξύ πολιτικής συμφωνίας και ναυαγίου

του Αργύρη Παπαστάθη

Αντιφατικές δηλώσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, συνθέτουν το σκηνικό της ημέρας την Παρασκευή.

Ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρχει πολιτική συμφωνία. Η δήλωση έγινε κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη, και τον επίτιμο

πρόεδρο του Συνδέσμου, Γιώργο Μυλωνά.

Βεβαίως, πάντα σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, ο Υπουργός ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, «αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και του Νομισματικού Ταμείου, ευθύνονται για την μη έγκαιρη λήψη απόφασης». Η αναφορά αυτή μετριάζει την αισιοδοξία που προβάλλει η δήλωση περί πολιτικής απόφασης.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έκλεισε το μεσημέρι το παράθυρο για συμφωνία δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ από τεχνικής άποψης ώστε να μπορεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Στο ίδιο κλίμα την Πέμπτη, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι το μέγιστο δυνατόν που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup είναι το «κλείσιμο» της ημερομηνίας για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Στη μέση» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας σε εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος, λέγοντας ότι «θα κλείσει και αυτή η διαπραγμάτευση» αλλά όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει χρονικά το κλείσιμο απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη».

«Εμείς επιμένουμε ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με τρόπο που να είναι συμβατός με τα δεδομένα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 και 2018. Θα κλείσει και με όρους για μετά το 2018 που να είναι συμβατοί με τα πραγματικά δεδομένα. Δεν θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Εν μέσω κλίματος αναμονής στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα φοβίζουν τους επενδυτές. Το επιτόκιο του διετούς ομολόγου παραμένει σε απαγορευστικά επίπεδα (9,9%) ενώ το 10ετές σημείωσε νέα οριακή άνοδο την Παρασκευή στο 7,84%.

Οι Θεσμοί δείχνουν με κάθε τρόπο στην Αθήνα ότι μπορούν να περιμένουν καθώς γνωρίζουν ότι η πίεση βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, που μέχρι πρότινος τουλάχιστον έδεχινε να επιθυμεί διακαώςτην είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου. Το σενάριο αυτό «καίγεται» αν δεν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι στις 27 Απριλίου.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση που έχει ήδη υπάρξει για το QE, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε την Τετάρτη ότι «δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, απλώς θα την αναβάλουμε για λίγο καιρό».

Keywords
Τυχαία Θέματα