Αττικό Μετρό: Χάος με την εμπορική αξιοποίηση σταθμών και ακινήτων στις συγκοινωνίες

της Μαριάννας Τζάννε

Οι αστικές συγκοινωνίες, όχι μόνο δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν για εμπορικούς σκοπούς τους πολυσύχναστους σταθμούς μεταφοράς των επιβατών αλλά και όσες φορές επιχείρησαν να αξιοποιήσουν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, έμπλεξαν σε ένα κυκεώνα καθυστερήσεων και βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Με αφορμή την πρόσφατη σύγκρουση του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη και της ΣΤΑΣΥ για την νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε την μεταφορά των εσόδων από τους σταθμούς σε ηλεκτρικό

και μετρό, στον ΟΑΣΑ, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της Αττικό Μετρό πριν 1,5 χρόνο για την μίσθωση τριώροφου διατηρητέου ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την μετατροπή σε χώρο μαζικής εστίασης, κτιρίου στην συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού που προοριζόταν για γραφεία της εταιρείας και για το οποίο είχαν εκδοθεί ειδικοί όροι δόμησης το 2002.

Η έναρξη όμως οικοδομικών εργασιών για την ανακατασκευή του, με οικοδομική άδεια του 2003 και η αλλαγή χρήσης (από γραφεία σε εστίαση), προσέκρουσαν σε βράχο. Ακολούθησαν καταγγελίες στην πολεοδομία Αθηνών, αυτοψίες και παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίες πάγωσαν τις εργασίες και οδήγησαν την Πολεοδομία στον καταλογισμό προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Οι ισχυρές πιέσεις της Αττικό Μετρό που θα εισέπραττε από την μίσθωση το σεβαστό ποσό των 17.000 ευρώ το μήνα, προκάλεσαν τότε την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, ο οποίος με έγγραφό του έβγαλε λάδι τους χειρισμούς της Αττικός Μετρό. Αφού επιβεβαίωνε το ειδικό νομικό καθεστώς της εταιρείας με «μοναδικό εποπτικό όργανο τον υπουργό Υποδομών», ξεκαθάριζε ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν είναι αρμόδια για το θέμα.

«Η έκδοση οιασδήποτε μορφής διοικητικών πράξεων σχετικών με τον έλεγχο και την εξέλιξη των έργων που εκτελούνται από την Αττικό Μετρό βρίσκεται εκτός των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Δόμησης, αφού τόσο η αδειοδότηση όσο και η εποπτεία των έργων αποτελούν ειδική και ρητή δέσμια αρμοδιότητα άλλου φορέα».

Ανέφερε μάλιστα ότι η Υπηρεσία Δόμησης, δεν έχει παρέμβει σε κανένα άλλο έργο που εκτελεί η Αττικό Μετρό, όπως ο σταθμός αυτοκινήτων στον Κεραμεικό, το κτίριο Φιξ στη Συγγρού κ.ά.

Η απόφαση του υπουργείου δεν επηρέασε το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, το οποίο εκδόθηκε πέρσι και δικαιώνει την στάση της πολεοδομίας, κρίνοντας παράτυπη την συνέχιση εργασιών χωρίς την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας.

Ο εκμισθωτής του ακινήτου, που ταλαιπωρείται από το χάος των υπηρεσιών από το 2015, αναφέρει στο newmoney ότι ανάλογο έγγραφο εξέδωσε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο μεταφέρει την ευθύνη στο υπουργείο Υποδομών.

Έκτοτε ξεκίνησαν ξανά οι οικοδομικές εργασίες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανακατασκευής του κτιρίου κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η εκμίσθωση όμως εξακολουθεί να είναι παγωμένη (εκκρεμεί προσφυγή κατοίκων της περιοχής), παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας έχει ζητήσει άδεια για να λειτουργήσει το ισόγειο.

Τις προηγούμενες μέρες μιλώντας στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης κατέθεσε στοιχεία για τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών της ΣΤΑΣΥ από τις εμπορικές δραστηριότητες. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ένα μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής και ανάπτυξης των φορέων που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αίθουσα του πιο κεντρικού σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, το μέγιστο ποσό που έχει συγκεντρωθεί, την τελευταία πενταετία είναι 1.200.000 ευρώ! Το 2013 ήταν 520.000 ευρώ, το 2014 857.000 ευρώ και πέρσι 1.018.000 ευρώ. «Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μικρό ή μεσαίο κατάστημα της πλατείας Συντάγματος, πόσο μάλλον για το σταθμό του μετρό» δήλωσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τα έσοδα από τις διαφημίσεις στους συρμούς, το 2013 ήταν 1.289.000 ευρώ, με 1,5 εκατομμύριο επιβάτες που μετακινούνται κάθε χρόνο. Το 2016 ήταν 1.426.000.

Τα δε έσοδα από τα πλαίσια στους σταθμούς είναι μόλις 276.841 ευρώ το 2015, 326.755 ευρώ το 2014, το 2016 έφθασε στις 451.000 ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν, ότι ακόμη και το Δεκέμβριο που υπάρχει μεγάλη διαφημιστική ζήτηση, τα πάνελ πάνω από 50% ήταν ελεύθερα, που σημαίνει κατά το υπουργείο ότι δεν υπήρξε μηχανισμός για τη θετική αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων της Αττικό Μετρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα