«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές εν μέσω εμπορίου και μπαράζ εταιρικών

Σε μικτό έδαφος έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι χθεσινοί δασμοί Τραμπ και ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων «μπέρδεψαν τους επενδυτές.

Η Wall Street η οποία νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 1%, στη συνέχεια «ξεφούσκωσε», περικόπτωντας και τα κέρδη των ευρωαγορώ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε μόλις κατά 0,01% υψηλότερα, στις 355,53 μονάδες.

O DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,42% κι έκλεισε στις 11.287,39 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,14% στις 7.035,85 μονάδες, ενώ ο CAC

40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,22% στις 4.987,53 μονάδες.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB σημείωσε απώλειες 0,22% κι έκλεισε στις 18.998,80 μονάδες, ενώ υπό πίεση βρέθηκε εκ νέου η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει στο 3,49% από 3,34% χθες.

Πιέσεις στις ιταλικές αγορές συνεχίζει να ασκεί η επίμονη ανησυχία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και η «κόντρα» με την ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giussepe Conte, απέρριψε το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του 2019, διαψεύδοντας χθεσινό δημοσίευμα του «Reuters», που, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή της Ιταλίας, ανέφερε στο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του στόχου για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 αλλά υπό προϋποθέσεις.

Το κλίμα στις ιταλικές αγορές επιδείνωσαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ιταλικό ΑΕΠ.

Η Ιταλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και των εμπορικών ροών.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2018, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, μετά την κατά 0,2% αύξηση που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ σε ετήσια βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 0,8%.

Στο «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της BP κατέγραψε ισχυρά κέρδη 2%, καθώς τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού «εκτοξεύθηκαν» σε υψηλό πέντε ετών, ενώ της Volkswagen σημείωσε άνοδο 3%, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναφέρει κέρδη καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την BNP Paribas να υποχωρεί κατά 2,8%, καθώς η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε έσοδα χαμηλότερα των αναμενόμενων για το τρίτο τρίμηνο.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της ισπανικής τράπεζας Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) για το τρίτο τρίμηνο του 2018, δεχόμενα ώθηση από τη πώληση της μονάδας της στη Χιλή, ωστόσο η μετοχή της διολίσθησε κατά 3,1%.

Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν αρνητικά και τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο του 2018, που αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντι ανάπτυξης 0,4% του προηγούμενου τριμήνου και έναντι των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,4%.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7%, από 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 και έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για ανάπτυξη 1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα