Χ.Α: Αρνητικά πρόσημα… λόγω ενέργειας στο ταμπλό

Αρνητικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,22% και να βρίσκεται στις 869,98 μονάδες. Η  αγορά δεν ακολουθεί σήμερα την απόδοση των ευρωαγορών, οι οποίες κινούνται σε θετικό έδαφος παρά το χτεσινό sell off στις Αμερικάνικες αγορές και ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας.

Με τον τομέα της ενέργειας να έχει πάρει φωτιά, μένει να φανεί εάν στους κλάδους που επηρεάζονται θα συμπεριληφθεί και αυτός της πράσινης ενέργειας, καθώς λόγω της πίεσης που ασκείται

σε μετοχές εταιρειών του κλάδου, τα εξειδικευμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι σε ετοιμότητα. Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Φυσικού Αερίου κινείται στην περιοχή των 5,80$ υψηλότερα των αρχών του Νοεμβρίου του 2008, επίπεδο που αν διασπαστεί επιβεβαιωμένα θα εντείνει την κίνηση προς τα 7,5$, προκαλώντας περαιτέρω αναταράξεις στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Όπως φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup, το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης τίθεται, από ορισμένες χώρες, σε αμφισβήτηση. Πρακτικά ο λιγνίτης, που ήταν προς εγκατάλειψη -ήδη- με τις τιμές στα ύψη, αρχίζει να δείχνει ως μία λύση, έστω προσωρινή. Συγκεκριμένα, ήδη στη Βαρσοβία γίνονται δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στη χρήση του λιγνίτη, εμείς στην Αθήνα βιαστήκαμε να κλείσουμε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Για να δούμε, πώς θα εξελιχθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα/πρόβλημα για το μεγαλύτερο ενεργοβόρο τμήμα της οικονομίας μας, επιχειρηματικότητάς μας. Αποτέλεσμα των εξελίξεων στην ενέργεια είναι και η συμπεριφορά της αγοράς η οποία συμπλήρωσε έντεκα συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν συνεχίσει το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, με όλο και περισσότερους από τους Ξένους Επενδυτικούς Οίκους, να ανακοινώνουν ότι υιοθετούν μία πιο συντηρητική στάση για τις μετοχές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο Οκτώβριος ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, θεωρείται από τους επενδυτές μήνας με πρωταγωνιστή των εξελίξεων την ΑΜΚ της ΔΕΗ, αλλά στη διάρκεια της τελευταίας διορθωτικής κίνησης άρχισε να διαφαίνεται μια σχετική θετική «αυτονόμηση» του τραπεζικού κλάδου, που μας είχε συνηθίσει σε βουτιές πανικού με κάθε υπόνοια διορθωτικής κίνησης. Υπενθυμίζουμε  την προ δεκαπέντε ημερών αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες από τον Οίκο Moody’s που έδωσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες, μετά και τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, υπονοώντας ταυτόχρονα και περαιτέρω αναβάθμιση.

Η αξιολόγηση αντανακλά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και της φερεγγυότητάς τους καθώς και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Το μόνο αρνητικό σημείο εξακολουθεί να είναι το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) που περιορίζει την ποιότητα των κεφαλαίων της. Τεχνικά τώρα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 882 – 891 μονάδες (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών).

Κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 857 – 850 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836μ 828 – 823 και 795 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης οι στηρίξεις στις 2095 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2079 και 2005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων και οι αντιστάσεις στις 2133 – 2146 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2175, 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,34% και βρίσκεται στις 2.103,77 μονάδες τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,61% σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη με τον ΑΔΜΗΕ, Σαράντη και Eurobank να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% ο Τιτάνας, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο με την Jumbo, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ

Γεράσιμος Καλογηράτος: 1,2 δισ. για την «πράσινη» ανανέωση του στόλου του ομίλου Μαρινάκη

Eλ. Βενιζέλος: Μείον 58% από το 2019 η κίνηση το 9μηνο αλλά και με νέες πτήσεις από ΗΠΑ το 2022 (πίνακας)

Keywords
Τυχαία Θέματα