Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone): «Υπάρχει πολύς χώρος στη συνδρομητική στην Ελλάδα»

Της Στεφανίας Σούκη

«Στην Ελλάδα η διείσδυση η αγορά του συνδρομητικού περιεχομένου φτάνει το 26%. Υπάρχει πολύς χώρος για να μεγαλώσει η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης κυρίως …ξεκλειδώνοντας τη χρήση και τις περιστάσεις χρήσης».

Αυτό δήλωσε χθες, ο Χάρης Μπρουμίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, με αφορμή την παρουσίαση

της νέας πλατφόρμας ψυχαγωγίας και επικοινωνίας της εταιρείας που διατίθεται σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύων και τεχνολογιών, με πλούσιο περιεχόμενο, «αφού το περιεχόμενο ήταν, είναι και θα είναι ο …βασιλιάς» και φιλοδοξεί να αυξήσει περαιτέρω την συνδρομητική βάση pay TV της Vodafone από τις 100.000 που είναι σήμερα. «Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση που πραγματοποιεί η Vodafone στην Ελλάδα, γιατί θεωρούμε ότι η αγορά αυτή έχει προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας, παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα από την Πορτογαλία, όπου το ποσοστό διείσδυσης στην συνδρομητική τηλεόραση είναι στο 87%, στην Ισπανία στο 39%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλείο στο 60%. Πανευρωπαϊκά το ποσοστό, κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στο 57%, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ομίλου για περαιτέρω άνοδο και στην ελληνική αγορά, παρά την «κόπωση» που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης, με το «τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης» του 10%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μπρουμίδη, η αγορά του συνδρομητικού περιεχομένου έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το 1,5 εκατ. νοικοκυριά, ενώ σήμερα βρίσκεται κοντά στο 1,1 εκατ..

Με αφορμή την έλευση της νέας Vodafone TV, η εταιρεία πραγματοποίησε και έρευνα προκειμένου να ανιχνεύσει τις τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς στη χώρα μας. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, οι έξυπνες συσκευές – οθόνες (smartphones, tablets) είναι πολλαπλάσιες πια από τον αριθμό των τηλεοπτικών δεκτών κι ένα μέσο σπίτι έχει κατά μέσο όρο 5,4 συσκευές, την ώρα που μπορεί να διαθέτει από καμία έως δύο τηλεοράσεις.

Γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περιεχομένου γίνεται από πολλές συσκευές – για την ακρίβεια από 3,4 συσκευές κατά μέσον όρο, την ίδια στιγμή που οι χρήστες δεν περιορίζονται μόνο σε μία ή δύο κατηγορίες περιεχομένου, αλλά σε περισσότερες- έξι- κατηγορίες, όπως πχ. σειρές και αθλητικά, αλλά και on line περιήγηση μέσω από εφαρμογές όπως πχ το YouTube όπου παρέχονται ειδικές ή θεματικές κατηγορίες, οι οποίες δεν υπάρχουν αλλού.

Με βάση αυτά τα ζητούμενα και τον τρόπο που αξιοποιούνται οι διάφορες συσκευές από τους χρήστες, διαμορφώνονται και οι καινούριες συνθήκες: Η πρώτη, βασική παραδοχή είναι ότι το ίντερνετ έχει κυριαρχήσει κιι έτσι θα κυριαρχήσει και η IP τηλεόραση- η ιντερνετική τηλεόραση- έναντι άλλων, παραδοσιακών μορφών μετάδοσης, με το σκεπτικό ότι η ιντερνετική εμπειρία δίνει άλλες δυνατότητες, υπάρχει μεγαλύτερη διάδραση ανάμεσα στον χρήστη και το περιεχόμενο, κάτι το οποίο άλλωστε συμβαίνει στις νεότερες γενιές.

Η δεύτερη συνθήκη είναι ότι περνάμε στο τέλος της εποχής του ζάπινγκ, που ήταν κυρίαρχο στην εποχή της θέασης και πηγαίνουμε στην εποχή κατά την οποία ο θεατής πια διαμορφώνει το περιεχόμενο την ώρα που το θέλει, ενώ η τρίτη συνθήκη έχει να κάνει όχι απλά με το περιεχόμενο, αλλά με ένα κόσμο περιεχομένου που περιλαμβάνει και το on line περιεχόμενο.

«Αυτό που η Vodafone θέλει να κάνει, είναι να μεγαλώσει αυτή την αγορά, να την φέρει πιο κοντά στα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης και να δώσει ευκαιρίες και λύσεις που αυξάνουν τη διαθεσιμότητα περιεχομένου για τους καταναλωτές», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Άρης Γεωργόπουλος, Διευθυντής Καταναλωτικών Προϊόντων της Vodafone Ελλάδας.

Εξ’ου και το περιεχόμενο του Vodafone TV μπορεί να το δει όποιος θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει, αλλά και να βρει το περιεχόμενο που του ταιριάζει, δεδομένου ότι θα είναι διαθέσιμο ανεξάρτητα από το δίκτυο που έχει επιλέξει ένας συνδρομητής. Ενδεικτικά, δίνεται η δυνατότητα στους συνδρομητές να κατεβάσουν την ταινία και να τη δουν σε περιπτώσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ «μία καινούρια και μοναδική λειτουργία στην αγορά», όπως αναφέρθηκε, μπορεί κάποιος να ανεβάσει το περιεχόμενο στο cloud και να το δει όποτε θέλει, από οποιαδήποτε συσκευή, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής (για όλα τα προγράμματα) για πολύ διάστημα πριν και για πολλές ώρες κ.τ.λ..

Keywords
Τυχαία Θέματα