Χρηματιστήριο: Profit taking με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,605 και να κλείνει στις 887,50 μονάδες, με τους επενδυτές από την αρχή της συνεδρίασης να ρευστοποιούν τα χτεσινά κέρδη και να επικρατούν κατά κράτος σε μια συνεδρίαση που ήταν από την αρχή της με αρνητικό πρόσημο και με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,79% και στις 2.128,71 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε

με απώλειες 0,69% και στις 1.486,94 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχασε όλα του τα χτεσινά κέρδη επιστρέφοντας στις 564,72 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,79%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,52%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,47% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 3%.

Σε άλλη μια συνεδρίαση είχαμε το φαινόμενο οι τραπεζικές πιέσεις να οδηγήσουν την συνολικά την αγορά σε πιο χαμηλά επίπεδα, παρόλο το ανοδικό θετικό γύρισμα την τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης στην ΔΕΗ και την Coca Cola, με αποτέλεσμα μαζί με την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αν εξαιρέσουμε το τελευταίο για το 2021 triple witching, η αγορά να επιστρέψει κάτω των 890 μονάδων και να συνεχίσει την πλάγια κίνηση που βλέπουμε να έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο 8μηνο.

Χαρακτηριστικά στις 890 μονάδες είχε κλείσει η αγορά στις 5 Απριλίου κάνοντας από τότε 5 φορές την διαδρομή μεταξύ των 850 και 930 μονάδων με την συσσώρευση αυτή να δείχνει ότι δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια στην αγορά παρά τα πολύ θετικά νέα είτε επιχειρηματικά είτε για την Ελληνική οικονομία που ανακοινώνονταν όλη αυτή την χρονιά.

Τα άκρα του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 932 μονάδες για το άνω όριο και στις 823 μονάδες το κάτω όριο, με το κύριο όμως κορμό της κίνησης να αναλώνεται ανάμεσα στις 868 με 900 μονάδες. Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής. Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών η εκτόνωση αυτής της υπέρ-συσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ρηχή με ένα τζίρο που κατά μέσο όρο δε ξεπερνάει καθαρά ούτε τα 60 εκατομμύρια ευρώ και τους διεθνείς επενδυτές να απέχουν από το ταμπλό. Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει κάποια εχέγγυα που να δικαιολογούν τα υψηλότερα επίπεδα, τόσο το μέτωπο της πανδημίας όσο και εκείνο των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει ένα μείγμα που διατηρεί την επιφυλακτικότητα.

Μετά την εμφάνιση άλλωστε της παραλλαγής Όμικρον και την κατακόρυφη βουτιά της αγοράς, η ανάκαμψη έχει βρει ταβάνι κάτω από τις 900 μονάδες, οι οποίες δείχνουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή κόντρα στους long, από ό,τι αναμενόταν. Η επικράτηση ήπιων τάσεων επομένως, στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Στο ταμπλό τώρα τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,98% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την ΔΕΗ, Jumbo, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και την Λάμδα να κλείνει ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος Eurobank και Alpha Bank με 3,38% και 3,07% αντίστοιχα σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες με την ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%, Motor Oil, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Τιτάνας, ΟΠΑΠ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και ο Σαράντης, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 83,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,18 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Ρεκόρ χρήσης άνθρακα για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «Καβείρια Palace», έμειναν στο… ράφι οι βίλες της «Calle Mar» στη Μύκονο (pics)

Αγγελική Φράγκου: Επιστροφή στα κέρδη για την εταιρεία-κολοσσό Navios Maritime Holdings

Keywords
Τυχαία Θέματα