«Χρησμοί» Δραγασάκη για νόμο Κατσέλη και 120 δόσεις

Για το τέλος του νόμου Κατσέλη -όπως τον ξέραμε ως τώρα- και νέο νόμο τον Δεκέμβριο, με αυστηρότερους όρους, άρση τραπεζικού απορρήτου και δραστική μείωση του ορίου προστασίας, προϊδεάζουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, κυρίου Γιάννη Δραγασάκη.

Ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του newmoney.gr για το χάσμα απόψεων με τους θεσμούς, στο θέμα της παράτασης του πλαισίου προστασίας, η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος του έτους. Οι οριστικές αποφάσεις για το ποιοι θα μείνουν εκτός ρύθμισης αναμένονται πλέον τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα,

ο κύριος Δραγασάκης ανέφερε μεν ότι «πάντα θα υπάρχει σύστημα προστασίας α' κατοικίας, όπως κι αν λέγεται», αλλά τόνισε πως «ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη ήταν προϊόν της συγκυρίας της κρίσης». Παρέπεμψε έτσι σε έναν νέο νόμο, για προστασία των δανειοληπτών «για κατάσταση μετά από κρίση».

Εμμέσως επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες για την «δυστοκία» που καταγράφεται στην διαπραγμάτευση για την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε μικρομεσαίους και μικροφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Παρέμπεψε σε μια «Διακυβερνητική Επιτροπή Ιδιωτικού Χρέους με στόχο την βελτίωση του οπλοστασίου» λέγοντας πως «συζητούνται διάφορα σχήματα διευκολύνσεων».

Παράλληλα επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις ότι «είναι πλέον αχρείαστη η περικοπή στις συντάξεις, δεν επηρεάζει το Ασφαλιστικό και έχουν πειστεί για αυτό οι δανειστές», αφήνοντας όμως και αιχμές για την πρόσφατη δήλωση Στουρνάρα ότι «δεν παίζουμε με αυτά τα θέματα, πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

Κατά τα λοιπά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στους βασικούς άξονες και αρχές που διέπουν το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εστίασε την προσοχή του στα ακόλουθα σημεία:

1) Στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Ολοκληρώνεται και ένας κύκλος αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θέμα μόνο νόμων αλλά και καθημερινής πρακτικής, είπε, προσθέτοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

2) Στη σημασία των επενδύσεων, που όπως είπε ο κ.Δραγασάκης, είναι κλειδί για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Προτεραιότητα μας είναι οι επενδύσεις, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβολή στην εξωστρέφεια. Απλουστεύουμε τον αναπτυξιακό νόμο με τροπολογίες, προχωράμε σε νέο νόμο για στρατηγικές επενδύσεις, προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ.Δραγασάκης.

3) Στην επέκταση πρωτοβουλιών δημιουργίας επιχειρήσεων εξ αποστάσεως.

4) Στο θέμα της χρηματοδότησης, μέσω του οποίου δίνεται έμφαση με 35 νέα εργαλεία, συμπληρωματικά στο τραπεζικό σύστημα που θα είναι και η «προίκα» στη Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν αρχίζει να λειτουργεί.

Όλα τα νομοσχέδια θα έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ότι χάθηκε χρόνος καθώς δεν μπορούσαμε να υπερβούμε ελλείμματα αξιοπιστίας του παρελθόντος. «Χάθηκε επίσης χρόνος επειδή εγχώριες δυνάμεις οικονομικές και πολιτικές ήταν αντίθετες. Πείσαμε όμως και κάμψαμε τις αντιστάσεις. Σύντομα θα έχουμε το νομοσχέδιο, ήδη οι αρμόδιοι ψάχνουν χώρο που θα στεγαστεί η Τράπεζα», τόνισε.

5) Στη σημασία δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν περιμένουμε μόνον ξένες επενδύσεις, η ανάπτυξη πρέπει να έχει ως βάση και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε δομή υποστήριξης των ΜμΕ που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ήδη τροπολογία ώστε η δράση να μπει σε εφαρμογή, ανέφερε ο κ.Δραγασάκης.

6) Στις δράσεις του ΕΣΠΑ. Θα έχουμε την ευκαιρία να μπουν δυο δράσεις για μικρές επιχειρήσεις: η μια για επιχειρήσεις για εξαγωγικό προσανατολισμό με ποσοστά ενίσχυσης έως και 70% και η άλλη δράση θα έχει χαρακτήρα επιβράβευσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν, και δεν έκαναν απολύσεις.

7) Στη δράση με διάσταση τα Βαλκάνια, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούμε ένα οργανισμό διαβαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης με στόχο να προάγουμε αυτή την περιοχή ώστε να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στις ενισχύσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.

8) Στον σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου 2020-2030. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, προετοιμαζόμαστε, είπε ο κ.Δραγασάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα