Διαγωνισμός ΥΠΕΝ για την απογραφή και παρακολούθηση των δασών

Ύστερα από δεκαετίες «άγνοιας» και υστέρησης, το ελληνικό κράτος εκσυγχρονίζεται και στο επίπεδο της απογραφής και παρακολούθησης του (εναπομείναντος) δασικού πλούτου της χώρας.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που επιχειρείται οργανωμένα για πρώτη φορά και που, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σκέλος, η Γενική Διεύθυνση

Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, προκήρυξε πριν λίγες μέρες διεθνή ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό μέσω ΕΣΗΔΗΣ, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «Τεχνικός συντονισμός εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας συστήματος απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας». Αυτό εντάσσεται στην πράξη «Σύστημα απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας και τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,377 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Το αντικείμενο της σύμβασης

Όσον αφορά το αντικείμενο της σύμβασης, όπως αναφέρεται σχετικά, «στο πλαίσιο εφαρμογής των όρων της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπολογίζει και να αναφέρει τις εκπομπές και τις απορροφήσεις CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου από διάφορες κατηγορίες γης, μεταξύ άλλων και τις Δασικές Εκτάσεις, και για διάφορες δράσεις, μεταξύ άλλων τη Δάσωση, την Αναδάσωση και την Αποδάσωση.

Προς υλοποίηση αυτού απαιτείται η εγκατάσταση ενός Συστήματος Απογραφής και Παρακολούθησης (ΣΑΠ) των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας και η διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής, μέσω της εγκατάστασης ενός μόνιμου δικτύου δειγματοληπτικών επιφανειών σε όλα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας με το οποίο θα μετρηθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό εκπομπών / απορροφήσεων CO2 από την υπέργεια και την υπόγεια βιομάζα».

Το ΣΑΠ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020» μέσω δέκα  υποέργων. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποσκοπεί στην υλοποίηση του υποέργου 1 («Τεχνικός συντονισμός εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας συστήματος απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας»)  και το αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνει: τον επιστημονικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΣΑΠ, την ανάπτυξη και εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος, την εκπαίδευση των χρηστών, την επιλογή των Δειγματοληπτικών Επιφανειών του ΣΑΠ, την επεξεργασία των δεδομένων του ΣΑΠ, το συντονισμό των φωτοερμηνευτικών εργασιών και των εργασιών πεδίου του ΣΑΠ σε εθνικό επίπεδο, τον ποιοτικό έλεγχο και την προετοιμασία του εθνικού σχεδίου λογιστικής καταγραφής δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνει το προτεινόμενο επίπεδο αναφοράς δασικών εκτάσεων για την περίοδο 2026 έως 2030.

Τα κριτήρια, η προθεσμία και η εγγυητική

Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται από την υπογραφή της μέχρι τις 31-12-2023.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, στην Ελληνική Γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο,  μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι την  Δευτέρα, 24.5.2021, ώρα 13:00.

Οι υποβαλλόμενες προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους οικονομικούς φορείς για διάστημα δώδεκα μηνών από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας παραλαβής των προσφορών. Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της σύμβασης πρέπει να κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 22.214 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα