Διχασμένο το γαλλικό κοινό μετά τις εξαγγελίες Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις


Μικτές είναι σήμερα οι αντιδράσεις και οι εκτιμήσεις του γαλλικού Τύπου για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Γάλλος πρόεδρος.

Μικτές είναι και οι αντιδράσεις του γαλλικού κοινού, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση Opinion Way, καθώς και οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, αλλά και των ίδιων των κίτρινων γιλέκων.

Προφανώς ο Εμανουέλ Μακρόν έπεισε «εν μέρει», όχι εντελώς.

Αποτυπώνοντας το κλίμα, η «Liberation» τιτλοφορεί κάτω από την φωτογραφία του προέδρου:«Σας κατάλαβα-

λίγο».

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εξηγεί ότι «για μια ακόμα φορά τα κίτρινα γιλέκα θα διαπιστώσουν ότι η άρχουσα τάξη έχει ξεφύγει από κάθε θυσία».

«Ο Μακρόν κάνει παραχωρήσεις στα κίτρινα γιλέκα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση ( στην πολιτική του), γράφει η «Le Monde».

«Ανακοίνωσε πολλά άμεσα μέτρα για την αγοραστική δύναμη, αλλά δεν αποκηρύσσει τίποτα από την πολιτική του», προσθέτει.

Στον δεξιό Τύπο σημειώνεται κυρίως μια «κοινωνική στροφή» στις ανακοινώσεις :

«Μια κοινωνική στροφή για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη» (Ouest France), «αυτή τη φορά απάντησε» (Le Parisien), «Ανακοινώσεις -σοκ του προέδρου» (La Depeche), είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους δεξιών εφημερίδων.

«Αγοραστική δύναμη, εθνική συζήτηση, νέο συμβόλαιο-Μακρόν» γράφει η Figaro, που θεωρεί ότι πλέον «η λογική απαιτεί να βγάλουν τα γιλέκα τους οι επαναστατημένοι».

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του αριστερού Τύπου :

« Χωρίς ν' αγγίξει τους πλουσίους» τιτλοφορεί η κομουνιστική L'Humanite προσθέτοντας : «Χαλάρωσε λίγο τη θηλιά, παραδέχθηκε την αδικία στους μισθούς, έχουμε όμως δρόμο ακόμα...»

« Το σκάνδαλο του Smic (κατώτατου μισθού) τιτλοφορεί η «La Marseillaise», και εξηγεί : «Τα 100 επιπλέον ευρώ θα τα πληρώσει ο λαός. Ο Μακρόν αρνείται να επαναφέρει τον φόρο των πλουσίων (ISF) και να βάλει τους μετόχους να πληρώσουν. Θα χρειαστεί για τους εργαζόμενους να αυτοχρηματοδοτήσουν την αύξηση της αγοραστική τους δύναμης».

Έπεισε κατά το ήμισυ

Μοιρασμένο δείχνει το γαλλικό κοινό στο κατά πόσο ο πρόεδρος τους έπεισε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση Opinion Way για το κανάλι LCI, μόνο το 50% βρήκαν τον πρόεδρο πειστικό, εκ των οποίων έχει εντελώς πεισθεί το 13%.

Η υποστήριξη στα κίτρινα γιλέκα συνεχίζει να είναι υψηλή, σε ποσοστό 66%, παραδόξως όμως η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Στο ερώτημα : «μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων, θέλετε να σταματήσει ή να συνεχιστεί το κίνημα των κίτρινων γιλέκων;», το 54% των Γάλλων τάχθηκε υπέρ της διακοπής και μόνο το 45% υπέρ της συνέχισης.

Στο μεταξύ τα «κίτρινα γιλέκα» δραστηριοποιούνται στις τοπικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι το ερχόμενο Σάββατο, εάν θα επανέλθουν στο Παρίσι και με ποια μορφή. Ήδη έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα για το θέμα στο Ίντερνετ, που έχει συγκεντρώσει πολλές θετικές απόψεις για συνέχιση της διαμαρτυρίας.

Ενόψει η «πράξη V »

Από τον πολιτικό χώρο, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής των Ανυπότακτων, ήταν αυτός που πρώτος, με το τέλος της ομιλίας του προέδρου, κάλεσε τα «κίτρινα γιλέκα» να συνεχίσουν το ερχόμενο Σάββατο την «πράξη V» της διαμαρτυρίας τους. Αντιδρώντας οι καταστηματάρχες που έχουν ταλαιπωρηθεί, τον κατηγόρησαν για «ανευθυνότητα».

Ο Ολιβιέ Φορ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγραψε στο Twitter ότι «ο νέος αυτός κόσμος είναι ο κόσμος του Σαρκοζί. Οι απαλλαγμένες από το φόρο υπερωρίες θα πληρώνονται από τους ανέργους και τους συνταξιούχους».

Ο Φιλίπ Μαρτινέ, Γενικός Γραμματέας του αριστερού συνδικάτου CGT, θεωρεί ότι ο πρόεδρος «δεν κατάλαβε τίποτε ή δεν θέλει να κατανοήσει την οργή που εκφράζεται».

Από τη δεξιά, ο Μπρούνο Ρεταγιό, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος έκανε «κάποιες σωστές παρατηρήσεις», σημείωσε όμως : «αν επικεντρώσουμε τη βοήθεια στον κατώτατο μισθό, θα κάνουμε όλη τη γαλλική κοινωνία μια κοινωνία κατώτατου μισθού».

Από την άκρα δεξιά, η Μαρίν Λεπέν έγραψε στο Twitter : «ο Μακρόν οπισθοχωρεί για να πάρει φόρα ώστε να πηδήξει πιο μακριά. Αρνείται να παραδεχτεί ότι το μοντέλο που αμφισβητείται είναι αυτό στο οποίο είναι ο ίδιος πρωταθλητής».

Ο Ρισάρ Φέραν τέλος, πρώην πρόεδρος του κόμματος LREM του Μακρόν και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις και οι μελλοντικές προοπτικές, ανταποκρίνονται άμεσα στα ζητήματα που έθεσε το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων"».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την «Le Monde» οι ανακοινώσεις Μακρόν έλαβαν τη γενική έγκριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα