Δημοσκόπηση: Συντριπτικό «ναι» των πολιτών στα εμβόλια – Τι λένε για το άνοιγμα

Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που προκαλείται από την παράταση των περιοριστικών μέτρων στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα αποτυπώνεται, πλέον, και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την κόπωση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας, πριν από 13 μήνες, εμφανίζεται τόσο έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάνει το θετικό πρόσημο που της έδιναν μέχρι πρότινος οι πολίτες όταν καλούνταν να αξιολογήσουν τη διαχειριστική της ικανότητα έναντι της πανδημίας.

Στη μέτρηση της εταιρίας Pulse που

μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το κεντρικό ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το ποσοστό όσων αποτιμούν θετικά την κυβερνητική διαχείριση είναι ίδιο με το ποσοστό όσων κάνουν αρνητική αξιολόγηση. Ειδικότερα στο σχετικό ερώτημα, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Πρόκειται για ισχυρά καμπανάκια που προοιωνίζονται μια νέα εικόνα που διαμορφώνεται στην κοινωνία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές. Μια εικόνα, όμως, που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί αν είναι πρόσκαιρη ή αν έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από τα ευρήματα, καθώς η κυβέρνηση είχε επίγνωση των διεργασιών στην κοινωνία. Γι΄ αυτό, εξηγούν, η κυβέρνηση αφενός ετοιμάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και αφετέρου, όπως έδειξαν και οι συζητήσεις που έγιναν στο υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας και ειδικά αναφορικά με το ελληνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη, προλειαίνει το έδαφος για την μετα-COVID εποχή.

Την ίδια ώρα, πάντως, το ενθαρρυντικό για την κυβερνητική ηγεσία είναι ότι στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).

Στην πρόθεση ψήφου, εξάλλου, το προβάδισμα της κυβερνητικής παράταξης είναι μεν μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες της ίδια εταιρίας, πλην, όμως, παραμένει σε διψήφιο ποσοστό της τάξης του 12% (35% ΝΔ, 25% ΣΥΡΙΖΑ). Ενώ αλώβητο παραμένει το ισχυρό προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα: το 43% επιλέγει τον νυν πρωθυπουργό έναντι του 27% που επιλέγουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ίδιο ποσοστό με την απάντηση «Κανένας από τους δύο».

Υπέρ της χαλάρωσης και των εμβολίων

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι το 35% επιθυμούν άμεση χαλάρωση του lockdown και το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Ενώ μόλις το 17% τάσσεται υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εκτιμούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου (42%) εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ το 30% επιθυμεί να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων, το 42% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οφείλεται στη (μη) εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες, ήτοι το 59% των ερωτηθέντων, ανησυχούν για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών.

Ενθαρρυντικά, από την άλλη, είναι τα ευρήματα της έρευνας για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η συντριπτική πλειονότητα, το 82%, απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αντώνης Πέππας (viafintech): «Κάθε αλυσίδα λιανικής μπορεί να καταστεί δίκτυο ΑΤΜs»

Κατερίνα Μαλαματίνα: «Μαζί τα κάναμε» – Τα σπίτια στη Μύκονο, το γιοτ και το lear jet των 6 εκατ. ευρώ

Μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι όμιλοι στη λίστα για το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες

Keywords
Τυχαία Θέματα