ΔΝΤ: Εως το 2019 παρατείνεται το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κύπρου

Για ισχυρή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι η ισχυρή ανάπτυξη του κυπριακού ΑΕΠ ενισχύει την απασχόληση και καταπολεμά την ανεργία.

Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα των τραπεζικών assets και την ελλειπή διαφοροποίηση της οικονομίας

και, όπως αναφέρει, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών και το ιδιωτικό χρέος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αντανακλώντας τα χαμηλά ποσοστά συναλλακτικής πειθαρχίας. Γι' αυτό και συμφωνήθηκε από το ΔΣ του Ταμείου η παράταση της παρακολούθησης της κυπριακής οικονομίας έως τις 31 Ιουλίου του 2019.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός που συμμετείχε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η αύξηση του ΑΕΠ που έφτασε στο 3,9% το 2017, επικεντρώθηκε στον τομέα των κατασκευών, στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Παράλληλα, όπως σημειώνει παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει μεγαλώσει, αντανακλώντας το υψηλό περιεχόμενο της ζήτησης για εισαγωγές η συγκράτηση των τιμών και οι αυξήσεις των μισθών υποστήριξαν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Βλέπει» δε ότι η τρέχουσα οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με το ποσοστό ανάπτυξης στο 4% φέτος και στο 4,2% το 2019. Όπως σημειώνει, η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στηρίζεται από τα κατασκευαστικά έργα που είναι σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί, ενώ μετριάζονται εν μέρει μόνο από τη χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά επιταχύνουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα κινηθεί στο επίπεδο του 2,5%, όταν ολοκληρωθούν και τα κατασκευαστικά πρότζεκτ, ενώ οι επενδύσεις – κυρίως οι τουριστικές – αναμένεται να αυξήσουν κάπως την αναπτυξιακή δυναμική.

Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4-4,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2018 – 2023 σε συνδυασμό μ την ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους στο 72% του ΑΕΠ έως το 2023, σημειώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η «κληρονομιά που άφησε η κρίση, επιβαρύνει ακόμα την κυπριακή οικονομία».
«Παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης, το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον αργό ρυθμό της απομόχλευσης (στο τραπεζικό σύστημα).

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, επιβαρύνοντας την κερδοφορία», υπογραμμίζει το ΔΝΤ και καλεί τις κυπριακές τραπεζικές αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες μείωσης των NPLs με «αποφασιστικό και διαρκή τρόπο», να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι τα δάνεια αναδιαρθρώνονται γρήγορα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ικανότητα της Κύπρου να αποπληρώσει όσα χρωστά στο ΔΝΤ αναμένεται να είναι επαρκής ωστόσο είναι υποκείμενη τα παραπάνω ρίσκα, εξ ου και η παράταση της παρακολούθησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το καλοκαίρι του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα