Δύο καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ

Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κρίθηκαν αθώοι οι 12 από τους 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια, μεταξύ αυτών και η οικογένεια του εκλιπόντος επικεφαλής της, Παύλου Ψωμιάδη.

Πρόκειται για τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, που είχαν μάλιστα προφυλακιστεί για 11 μήνες.

Το Εφετείο μετά από μία μακροχρόνια διαδικασία κατέληξε στο ότι δεν στοιχειοθετούνται

οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε από το 2000 έως και το 2010 και είχε προβεί σε αξιόποινες πράξεις σε βάρος εταιρειών του Ομίλου Ασπίς, όπως απάτες, υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες.

Όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο ο Παύλος Ψωμιάδης είχε κατορθώσει να εξαπατήσει 37.014 πολίτες οι οποίοι κατέβαλαν συνολικά 248.322.729,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Από την ακροαματική διαδικασία ωστόσο προέκυψε ότι μόνο 2 από τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι επενδύσεων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, τέλεσαν αξιόποινες πράξεις.

Ειδικότερα, καταδικάστηκαν ο ένας σε κάθειρξη 12 ετών κατά συγχώνευση για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και κάθειρξη 7 ετών κατά συγχώνευση ο δεύτερος ο οποίος βάσει της απόφασης συνέδραμε τον πρώτο.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Θανάση Βαρλάμη: «Ήταν μία διαδικασία που εξέτασε όλα τα περιστατικά με αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και σε βάθος. Προς τούτο ήταν σημαντική και η συμβολή του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ώστε να τεθεί η υπόθεση στα πραγματικά της όρια».

Για δικαίωση της οικογένεια κάνει λόγο ο επίσης συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Αλετρας. "Το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2013, για την οικογένεια του θανόντος Παύλου Ψωμιάδη, ιδρυτή της Ασπίδος, ξεκίνησε ο « Γολγοθάς» της , ο οποίος έληξε αισίως την 12/12/2018, μετά πέντε έτη από την εκκίνησή του.

Μετά από ομόφωνη απόφαση των κυρίων δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και μια εξόχως εξαιρετική και αιτιολογημένη πρόταση του κυρίου Εισαγγελέως Εφετών, η οικογένεια του θανόντος Π. Ψωμιάδη, απηλλάγη των κατηγοριών, που την οδήγησαν στο ακροατήριο του εν λόγω δικαστηρίου, μετά την παραμονή της στη φυλακή στα πλαίσια της ανάκρισης.

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία θα αποτελέσει σαφώς νομικό δεδικασμένο, τόσο για την νομική της αντιμετώπιση, όσο και για την πληρότητά της, ετέθησαν οι βάσεις για την «διαφορετική» νομική αντιμετώπιση, της ποινικής ευθύνης της οικογένειας, με την ευρεία έννοια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πράξεις, ποινικές ή μη, του πατέρα και υπευθύνου δραστηριοτήτων.

Είναι εμφανές ότι η εν λόγω απόφαση, δικαίωσε την οικογένεια του θανόντος, τα τέκνα και τη σύζυγο αυτού, καθώς τα προηγούμενα έτη, η «τιμωρία» τους, για το συγγενικό δεσμό τους με το θανόντα Π. Ψωμιάδη, ήταν συνολική, προσωπική, ηθική, ψυχολογική, περιουσιακή, διαμόρφωσε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις , δημιουργώντας ένα αναπόδεικτο, μέχρι τότε , επιβαρυντικό κλίμα, όπου μετρήθηκαν μόνο απουσίες και όχι παρουσίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα