ΕΕ: Η Κομισιόν δίνει «πράσινη ετικέτα» σε έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιτρέψει σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες επενδύσεις σε μια πρόταση που πυροδότησε άμεση κριτική από τους Πράσινους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δώσει μια προσωρινή «πράσινη ετικέτα» σε έργα φυσικού αερίου που αντικαθιστούν τον άνθρακα και εκπέμπουν όχι περισσότερα από 270 γραμμάρια ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Τέτοιες μονάδες θα πρέπει να λάβουν

κατασκευαστικές άδειες πριν από το τέλος του 2030 και να έχουν σχέδια να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ή αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το τέλος του 2035.

Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως βιώσιμη, εφόσον οι νέες εγκαταστάσεις που θα λάβουν άδεια κατασκευής έως το 2045 πληρούν ένα σύνολο κριτηρίων για την αποφυγή σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, σύμφωνα με το προσχέδιο που στάλθηκε την Παρασκευή στις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ για επανεξέταση.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει ένας ρόλος για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως μέσο για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον βασισμένο κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε η Κομισιόν σε χθεσινή δήλωση της.

Ο σχεδιασμός του συστήματος ταξινόμησης επενδύσεων της ΕΕ, γνωστό ως taxonomy, παρακολουθείται στενά από επενδυτές σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση για να βοηθήσει την πράσινη μετάβαση.

Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η απόφαση για τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο θα λάβει πολιτική υποστήριξη, αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο «πράσινου ξεπλύματος» ή υπερεκτιμώντας τη σημασία των περικοπών των εκπομπών.

Η Ευρώπη θέλει να επιτύχει το net zero μέχρι τα μέσα του αιώνα στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, μιας σαρωτικής αναμόρφωσης που στοχεύει στην επιτάχυνση των περικοπών της ρύπανσης σε όλους τους τομείς, από την παραγωγή ενέργειας έως τις μεταφορές.

Ωστόσο, για ορισμένους ευρωβουλευτές, επενδυτές και ακτιβιστές, η ταξινόμηση των έργων φυσικού αερίου ή πυρηνικής ενέργειας ως πράσινα θα έβλαπτε ολόκληρο το εγχείρημα της ταξινόμησης βιώσιμων επενδύσεων.

«Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ταξινόμηση της ΕΕ είναι σαν να χαρακτηρίζεις ένα αυγό σε κλουβί ως βιολογικό», δήλωσε ο Γερμανός Michael Bloss, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αντί να διοχετεύονται χρήματα σε επενδύσεις στις βιομηχανίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα παλιά και εξαιρετικά ακριβά επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν τώρα να συνεχιστούν με ψεύτικο πρόσχημα» συμπλήρωσε.

Η ταξινόμηση στοχεύει να καθοδηγήσει τους επενδυτές σε καθαρά έργα. Η απόφαση για το εάν θα πρέπει να περιλαμβάνει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια καθυστέρησε από τον Απρίλιο μετά από σκληρές διαμάχες που ακολούθησαν.

Η παροχή προσωρινής πράσινης ετικέτας σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου θα μπορούσε να διευκολύνει τις επενδύσεις για τον «καθαρισμό» των συστημάτων θέρμανσης με άνθρακα σε χώρες όπως η Πολωνία. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που προβάλλεται συχνά από πολιτικούς της Ανατολικής Ευρώπης.

Η συμπερίληψη ορισμένων έργων πυρηνικής ενέργειας θα βοηθούσε επίσης στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης σε διάφορες χώρες από τη Γαλλία έως την Τσεχία, που σχεδιάζουν να βασιστούν στην ατομική ενέργεια κατά τη μετάβασή τους σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξασφαλίσει υψηλό βαθμό διαφάνειας στους επενδυτές όσον αφορά το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, εισάγοντας ειδικούς κανόνες και απαιτήσεις.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν προθεσμία έως τις 12 Ιανουαρίου για να υποβάλουν σχόλια στο σχέδιο του κανονισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής «σκανάρουν» τις ξένες αγορές (pics)

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα

Ρεκόρ: Αυτή η μετοχή σημείωσε κέρδη σχεδόν 7.000% μέσα στο 2021 

Keywords
Τυχαία Θέματα