Ε.Ε.: Θεσμοθετεί ευρωπαϊκή βοήθεια για τα θύματα τρομοκρατίας

Αντιμέτωπη με μια τρομοκρατική απειλή δίχως προηγούμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου καταγράφεται έλλειψη συνοχής σε ό,τι αφορά την προσφορά βοήθειας –συμπεριλαμβανομένων και αποζημιώσεων– στα θύματα επιθέσεων, έκανε σήμερα ένα πρώτο βήμα για αυτό το ζήτημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

Στον «οδικό χάρτη» που υπεγράφη το απόγευμα και αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, οκτώ

χώρες –το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Τσεχία και η Ρουμανία– δεσμεύονται να προσφέρουν, με «καλύτερο συντονισμό», βοήθεια στα θύματα, ειδικά στους ανήλικους.

«Κι άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας ώστε να υπάρξει» μια «συντονισμένη πολιτική» του τρόπου χειρισμού «των θυμάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα», καθώς «έχουν τα ίδια δικαιώματα», σημείωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας.

Ένας ιστότοπος και ένας τηλεφωνικός αριθμός θα δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον σκοπό αυτό, σημείωσε η Ζουλιέτ Μεαντέλ, η γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για την αρωγή προς τα θύματα. Η ίδια επισήμανε πως οι χώρες που υπέγραψαν τον οδικό χάρτη θα αποκτήσουν «εναρμονισμένο σύστημα αποζημιώσεων», το οποίο έλαμψε διά της απουσίας του όταν διαπράχθηκαν οι τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2015.

Δεν υπήρχε «καμιά πρόβλεψη για τα θύματα» στο Βέλγιο μετά τις επιθέσεις της 22ης Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες (32 νεκροί, 400 τραυματίες), σημείωσε με οργή και θλίψη ο Τομά Σαβαρί, ένας Γάλλος που έχασε την πεθερά του στην επίθεση εναντίον του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Ο Σαβαρί έκανε λόγο για το απόλυτο κενό ως προς το ζήτημα αυτό, σε «διοικητικό, δικαστικό και οικονομικό επίπεδο».

Έναν χρόνο αργότερα, η οικογένειά του δεν έχει λάβει «καμιά αποζημίωση», ενώ «άνθρωποι που ακρωτηριάστηκαν δεν έχουν καν χρήματα για να αγοράσουν προσθετικά μέλη», κατήγγειλε ο ίδιος, που για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ίδρυσε την οργάνωση V-Europe.

Για να αντιμετωπίσει τις καταγραφείσες ανεπάρκειες, η βελγική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που αναγνωρίζει στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών δικαίωμα στην «εθνική αλληλεγγύη» κι εγγυάται ότι θα λαμβάνουν χρηματική ενίσχυση διά βίου.

Το νομοσχέδιο ωφελεί τους πολίτες και τους κατοίκους του Βελγίου αλλά και τους Βέλγους που πέφτουν θύματα επίθεσης στο εξωτερικό. Αλλά οι ξένοι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι εξαιρέθηκαν, και πολλοί αλλοδαποί ήσαν θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, τόνισε ο Τομά Σαβαρί.

Keywords
Τυχαία Θέματα