Εύκολη αντιπολίτευση

H Αξιωματική Αντιπολίτευση αναλώνεται σε μια ευκαιριακή κριτική μιζέριας και γκρίνιας για τα εμβόλια, τα self test τις ΜΕΘ, την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και άλλα τέτοια ανάλογα. Προφανώς η Κυβέρνηση έχει κάνει και εσφαλμένους χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά σε μια συνολικά δύσκολη διεθνώς συγκυρία, μέχρι τώρα η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά και σίγουρα αρκετά καλύτερα από ευρωπαϊκές χώρες

που διαθέτουν ισχυρό και οργανωμένο Δημόσιο.

Η επικοινωνία σχεδόν πάντα κερδίζει τις αρχικές εντυπώσεις, αλλά αργά ή γρήγορα αυτό που βαρύνει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης είναι η ουσία της πολιτικής. Στην προκειμένη περίπτωση η αντιπολίτευση επιδιώκει να κερδίσει πολιτικά οφέλη ερεθίζοντας τους κουρασμένους και εκνευρισμένους πολίτες από τους περιορισμούς της υγειονομικής κρίσης. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την παράδοση εμβολίων και τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιθανόν το επόμενο δίμηνο να επιστρέψουμε σε κάποια μορφή της κανονικότητας που γνωρίζαμε πριν την εμφάνιση του COVID.

Αν πράγματι τα εμβόλια ελέγξουν την πανδημία, το μείζον θέμα της χώρας που θα επηρεάσει τη ζωή όλων των Ελλήνων -και το όποιο προσφέρεται για πολιτική συζήτηση και κριτική- είναι η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης. Μιλάμε για έναν συνδυασμό πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που διαμορφώνει το οικονομικό μέλλον της χώρας. Επενδύσεις και πολιτικές που επηρεάζουν σημαντικές κατηγορίες του εκλογικού ακροατηρίου και υπό αυτή την έννοια διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο.

Στην αγορά, που συνήθως εμφορείται από ρεαλιστικές προσεγγίσεις των εκάστοτε εξελίξεων, υπάρχει προβληματισμός για το αν η χώρα έχει το κατάλληλο δυναμικό και τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί, δηλαδή να απορροφήσει, σε τόσο σύντομο χρόνο ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα αλλεπάλληλων επενδύσεων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων. Ο Πρωθυπουργός, πριν από περίπου 15 ημέρες, ανακοίνωσε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» κάνοντας λόγο για ένα συνολικό ποσό 57 δισ. ευρώ (με τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα) που δημιουργεί 200.000 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει το ΑΕΠ 7 ποσοστιαίες μονάδες. Παρέθεσε επίσης μια σειρά σημαντικών επενδύσεων και εξήγγειλε ένα μοντέλο όπου η κρατική χρηματοδότηση θα φθάνει έως το 50%.

Ένα μείζον πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης το οποίο σε αυτήν την κλίμακα δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα από τη μεταπολεμική περίοδο. Ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται θα διαμορφώσει και το πολιτικό περιβάλλον. Ακούσατε κάποια ουσιαστική και κυρίως τεκμηριωμένη κριτική; Η αντιπολίτευση φυσικά και άσκησε κριτική, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο προάγει τις ανισότητες, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα και τις εξελίξεις από την οικονομική κρίση και την πανδημία και εξαπέλυσε κατηγορίες για απουσία διαβούλευσης με τους φορείς και τα συνδικάτα. Και αφού με αυτές τις γενικότητες τακτοποίησαν τους λογαριασμούς τους με το «Ελλάδα 2.0», στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ το γύρισε στα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας που είναι πολιτικά πιο ελκυστικό θέμα.

Όπως λέγαμε κάποτε, λεφτά υπάρχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα