Εισαγγελέας για «χρυσές» δαπάνες ΔΕΗ: Να κριθούν ένοχοι οι 56 από τους 59 κατηγορούμενους

«Καταπέλτης» ήταν σήμερα ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη σκανδαλώδη υπόθεση των «χρυσών επιχορηγήσεων» της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ! Στη σχετική αγόρευσή του, ο εισαγγελέας κ. Γιώργος Βούλγαρης πρότεινε στο δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τους 56 από τους συνολικά 59 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους άλλοτε συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, πρώην στελέχη της ΔΕΗ

καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, μεταξύ των άλλων, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, κ.ά. Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι δικαστικές αρχές, αφορά σε όργιο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος την τριετία 2008-2011. Τα χρήματα δόθηκαν παρανόμως από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ για να διατεθούν στη συνέχεια σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια, δώρα, γεύματα και άλλες πολυτελείς παροχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμα και χρήματα που δόθηκαν για... πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων!
Για την υπόθεση αυτή που ερευνήθηκε επί μήνες από τη Δικαιοσύνη εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα από το συμβούλιο Εφετών με το οποίο οι 59 κατηγορούμενοι κλήθηκαν και λογοδοτούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στις 600 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται ένα απίστευτο όργιο κατασπατάλησης στη ΔΕΗ. Ενδεικτικά, στο βούλευμα αναφέρεται: «Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρείας».

Μάλιστα όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας και επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα: «Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.), ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης». Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση μη έγκρισης της παράνομης, κατά τις δικαστικές αρχές, δαπάνης, προέκυψε από την έρευνα της Δικαιοσύνης πως αυτή ξεπερνιόταν με... απατηλό τρόπο. «Σε περιπτώσεις που υπήρξε αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδίως τους εκάστοτε διευθυντές της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, οι οποίοι διενεργούσαν τον πιο πάνω τυπικό έλεγχο, αυτή κάμφθηκε στη συνέχεια με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης».

Ακόμη, οι κατηγορίες εδράζονται στην έκδοση τιμολογίων τα οποία ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τα έτη 2008, 2009, 2010, όπως επίσης και σε δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που χορηγήθηκε στη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Το δάνειο αυτό, σύμφωνα με το βούλευμα, ουδέποτε επεστράφη στη ΔΕΗ και μάλιστα χορηγήθηκε χωρίς ποτέ να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις για την επιστροφή του. Επίσης, στο βούλευμα γίνεται λόγος για δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, ποσό που προορίζονταν για μελέτη η οποία, όμως, δεν εκπονήθηκε ποτέ, ούτε, όμως, επεστράφησαν τα χρήματα.

Πλέον η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται λίγο πριν της έκδοσης της ετυμηγορίας των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η Δικαιοσύνη άρχισε να διερευνά την υπόθεση το 2011 μετά από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από τη ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα