Έκθεση για την 13η αξιολόγηση: Ισχυρή ανάκαμψη αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 κατά 8,5% και διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα υπό την αίρεση του πληθωρισμούς και των διεθνών εξελίξεων πιστοποιεί η έκθεση για 13η αξιολόγηση των θεσμών. Επειδή όμως η έκθεση αυτή αποτελεί και το «διαβατήριο» για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Αύγουστο οι δανειστές φρόντισαν να περιλαμβάνουν και αρκετούς αστερίσκους.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς

όπως στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Για το 2022 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει (κατά 4,9%) υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επίσης, ο τουρισμός προβλέπεται να ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020 αλλά και οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ωστόσο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησε την αισθητή αύξηση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά αυτές οι πιέσεις αναμένεται να αμβλυνθούν αργότερα το 2022 καθώς οι τιμές στην ενέργεια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.

Επίσης η υγειονομική κρίση αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστούν να ληφθούν μέτρα στήριξης και πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα συμπεριλαμβανομένου του φορέα πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα και στην αύξηση του χρέους ανάλογα με την τελική τους στατιστική ταξινόμηση. Πρόσθετη αβεβαιότητα σχετίζεται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομική αποζημίωση για περικοπές συντάξεων και δικαστικές υποθέσεις κατά της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου Εταιρεία (ΕΤΑΔ).

Στον κατάλογο των καθυστερήσεων περιλαμβάνονται:

Tο νέο πληθωρικό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraxis» το οποίο αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων που επιλύθηκαν με στόχο πλέον τον Ιούνιο του 2022.Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν δημόσια διαβούλευση για τη νομοθεσία στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου 2022, ενώ η υιοθέτηση θα ακολουθήσει λίγο αργότερα μέχρι τη 14η έκθεση.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.

Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις έχει καθυστερήσει με νέο ορόσημο τον Μάρτιο.Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης έχει σημαντική καθυστέρηση. Έως τα τέλη Απριλίου είναι ο νέος στόχος.Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να εγκριθεί με εννέα μήνες καθυστέρηση, έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

Ικανοποιητική κρίνεται η πορεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων όπως :

 Στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, οι εργασίες για περαιτέρω βελτιώσεις της λειτουργικής δημοσιονομικής ταξινόμησης προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2022. Η νέα Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική αναμένεται τον Μάιο του 2022.Στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι θα εκκαθαριστεί πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022», ενώ «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα» με στόχο να έχει εκκαθαριστεί ουσιαστικά έως τον Φεβρουάριο του 2022. Στον νέο ΕΝΦΙΑ όπου υπήρξε συμφωνία. Η σχετική κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες με τις πρώτες πληρωμές να προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο Στην υγειονομική περίθαλψη, το clawback προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα, ώστε στα μέσα του 2022 το 40% των προμηθειών να γίνονται κεντρικά Οι αρχές προχωρούν στην προετοιμασία της μεταρρύθμισης των επιδομάτων αναπηρίας, με ορόσημο τα τέλη Μαρτίου 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Nord Stream 2: Τι σημαίνει το stop στον πιο στρατηγικό αγωγό της Ρωσίας

Η Rocket Delivery αποχωρεί από την Ελλάδα – Ο ρόλος της ρωσο-ουκρανικής έντασης

Γιατί δεν επενδύει στη Ρωσία ο Γουόρεν Μπάφετ – Τι έπαθε όταν το… τόλμησε

Keywords
Τυχαία Θέματα