Εν αναμονή της ΕΚΤ για το μέλλον της νομισματικής χαλάρωσης

Στις 14:45 ώρα Ελλάδος η απόφαση της ΕΚΤ – Στις 15:30 η καθιερωμένη ομιλία Ντράγκι – Οι επενδυτές αναμένουν επέκταση τoυ προγράμματος QE, αλλά θέλουν και ενδείξεις για το πότε θα τελειώσει

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη σημερινή, τελευταία ανακοίνωση Ντράγκι περί νομισματικής πολιτικής για το έτος 2016, πιο σημαντικό ακόμα και από την πιθανή επέκταση κατά 6 μήνες του προγράμματος ομολόγων που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, ίσως να είναι μια αναφορά από την πλευρά του επικεφαλής της ΕΚΤ

για το τι σκέφτεται να κάνει σε ό,τι αφορά την πολιτική χαλάρωσης στη συνέχεια. Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, αναφέρουν ότι η αναμενόμενη επέκταση μπορεί και να είναι η τελευταία πριν αρχίσει ο περιορισμός της αγοράς ομολόγων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του Ντράγκι, έχουν τονίσει ότι η νομισματική πολιτική θα επιστρέψει τελικά σε πιο συμβατικούς ρυθμούς, αν και το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από τη συνεισφορά των κυβερνήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωζώνης. Με τις επερχόμενες εκλογές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης, το πεδίο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιορίζεται και ενισχύεται ο λαϊκισμός που υποσκάπτει την επιχείρηση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έτσι, η κεντρική τράπεζα ίσως βρεθεί υποχρεωμένη να ακολουθήσει μη συμβατικά μέτρα για λίγο μεγαλύτερο διάστημα.

«Αν ήμουν ο κ. Ντράγκι, θα προσπαθούσα να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες», αναφέρει ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale στο Λονδίνο. ««Πρόκειται για ένα παιχνίδι ισορροπίας για τη δεδομένη στιγμή και τους επόμενους μήνες, ώστε να προετοιμαστεί η αγορά να περιορίσει το πρόγραμμα QE χωρίς να επιβαρύνει το κλίμα αβεβαιότητας για το ευρώ και τις αγορές ομολόγων».

Η ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45 (ώρα Ελλάδος), ενώ η καθιερωμένη ομιλία Ντράγκι θα πραγματοποιηθεί τρία τέταρτα της ώρας αργότερα.

Η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει επίσης τα επικαιροποιημένα στοιχεία των προβλέψεών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς και ένα πρώτο outlook για το 2019.


Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ντράγκι είχε πει πως ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σύμφωνα με τον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή ελαφρώς κάτω του 2% μέχρι τις αρχές του 2019τ το αργότερο, σημειώνοντας ότι η προοπτική αυτή σχετίζεται με τη διατήρηση «της εξαιρετικά υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής».

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα υπαινίχθηκε ότι τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά μην τόσο «γενναιόδωρα». Όποια κι αν είναι η επιλογή του, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές είναι πιθανόν να επικεντρωθούν στο τι θα γίνει στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτική στην πολιτική αστάθεια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η ανεργία μειώνεται τόσο γρήγορα ώστε τον Οκτώβριο βρισκόταν ήδη από τα επίπεδα που είχε προβλέψει η ΕΚΤ για το 2017.

Και πάλι, ο Ντράγκι έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι παραμένουν τα ρίσκα στην Ευρωζώνη. Το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τα τραπεζικά της προβλήματα είναι οι τελευταίες εξελίξεις σε μια σειρά γεγονότων που ενισχύουν την αβεβαιότητα, όπως η νίκη Τραμπ και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι αναλυτές τώρα θα ακούσουν με προσοχή τα μηνύματα της ΕΚΤ για ενδεχόμενες αλλαγές στους κανόνες ποσοτικής χαλάρωσης που η ίδια έχει θέσει και οι οποίες μπορεί να αφορούν στην αύξηση των επιλέξιμων assets, αλλά μπορεί να αφορούν και οδηγίες για το πόσο χρέος αναμένεται να αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής του τμήματος επιτοκίων της Mizuho International, Peter Chatwell, «αναμένεται να υπάρξουν πολλά γκρίζα σημεία στη συνεδρίαση, οι αποφάσεις της οποία θα είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα