Ενα δίκιο και ένα λάθος

Όσο λάθος και υπερβολική ήταν η διάταξη του νόμου Παππά να υπάρχουν εν έτει 2016, με την τεχνολογία να επιτρέπει τα πάντα, σε μια κανονική δυτική δημοκρατία μόνο τέσσερα κανάλια, άλλο τόσο ήταν παράλογο και το καθεστώς που επικρατούσε τόσα χρόνια.

Όλοι όσοι ξέρουμε τον χώρο των media στην Ελλάδα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην τηλεοπτική πιάτσα διαχρονικά υπήρχαν επιχειρηματίες που επένδυαν κανονικά, έστω και για αλλότριους σκοπούς (αυτό είναι άλλο θέμα, όμως, γιατί

και τώρα εμφανίστηκαν τέτοιοι), αλλά και διάφοροι τυχάρπαστοι και κομπιναδόροι καναλάρχες που στριφογύριζαν και πουλούσαν και ξαναπουλούσαν ένα ψευτοκάναλο, βγάζοντας, όμως, πολλά λεφτά. Οι οποίοι συχνά δεν πλήρωναν ούτε εργαζομένους, ούτε εισφορές, ούτε δάνεια κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, επικρατούσε ένα άναρχο τοπίο για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να κάνει κάτι - κατά τη γνώμη μου σωστό ως αρχική σκέψη: να αδειοδοτήσει τα κανάλια και, τέτοιες εποχές που ζούμε, να πουλήσει και κοινωνική ευαισθησία ότι τα παίρνει από τους διαπλεκόμενους πλούσιους για να τα δώσει στους αδύναμους οικονομικά κ.λπ. Η αρχική σκέψη Παππά (ή όποιος άλλος την είχε τέλος πάντων) ήταν και ορθή και δίκαιη. Η εκτέλεσή της, όμως, ατυχέστατη.

Εάν ο Παππάς έπραξε λάθος με τις τέσσερις άδειες και αυτές τις ακρότητες με τον τριήμερο εγκλεισμό των υποψηφίων αλά... Big Brother, δεν σημαίνει ότι, εάν το ΣτΕ αποφασίσει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο καθεστώς που υπήρχε. Αυτό θα είναι εξίσου απαράδεκτο.

Στην ουσία μάλιστα δεν το θέλει κανείς, αφού αν μιλήσεις κατ' ιδίαν με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλοι μα όλοι αναγνωρίζουν ότι υπήρχε ένα κενό, μια ανομία ή ημιπαρανομία όσον αφορά στην αδειοδότηση και παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή.

Ας γίνει, λοιπόν, έλεος πια με τις άδειες από το καλοκαίρι, μπας και ασχοληθούμε με τίποτα πιο σοβαρό για τη χώρα.

Ολοι να κάνουν ένα βήμα πίσω, να φτιαχτεί ένα καλό και ισορροπημένο πολιτικά, αλλά άρτιο επιστημονικά ΕΣΡ, να δώσει άδειες παντού, με λογικά αλλά καλά λεφτά για το Δημόσιο ώστε να είναι και βιώσιμες οι επενδύσεις. Αλλιώς ή θα κλείσουν ή θα παράγουν διαπλοκή για να επιβιώσουν αυτές οι τηλεοπτικές επενδύσεις.

Στην ελεύθερη οικονομία που ζούμε, ένας ιδιώτης θα πρέπει να μπορεί να κάνει μια επένδυση για να παραγάγει εγχώριο προϊόν και να δώσει δουλειές στον κόσμο. Πληρώνεις άδεια λοιπόν και προχωράς εφόσον πρόκειται για τηλεοπτικό αέρα.
Ο τρόπος θα βρεθεί και το τίμημα θα προσδιοριστεί, αρκεί να υπάρχει λογική και από τον Τσίπρα και από τον Μητσοτάκη να λυθεί επί της ουσίας και όχι επί των εντυπώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα