Ένας χρόνος διαπραγμάτευση για να πέσουν μόλις 800 εκατ. στην οικονομία!

Του Αργύρη Παπαστάθη

Μια σύντομη... «στάση» στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει από βδομάδα η δόση που εγκρίθηκε χθες από τον ESM μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων.

Μόλις τα 800 εκατομμύρια από τα 7,7 δισ. που ενέκρινε χθες ο ESM θα παραμείνουν στην Ελλάδα,

καθώς τα 6,3 δισ. θα έχουν δοθεί για πληρωμές του δημοσίου χρέους πριν τελειώσει η ερχόμενη εβδομάδα -και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα καλύψουν πληρωμές τόκων μέχρι τέλος του έτους. Ωστόσο ο ESM ανοίγει και «παράθυρο» για νέες πιέσεις από Σεπτέμβριο, τονίζοντας στην ανακοίνωση έγκρισης της δόσης πως... «για την ώρα» ("at this stage") η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα που έπρεπε.

Το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ θα έλθει για να φύγει γρήγορα, εκτός από τα 800 εκατ. ευρώ που θα μείνουν στα χέρια της κυβέρνησης για να καλύψει ένα μέρος από το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν -όπου συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Τα 6,3 δισ. ευρώ θα «εξαφανιστούν» ως τις 20 του μηνός, καθώς πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή λήξεων του χρέους. Μεταξύ άλλων υποχρεώσεων το Δημόσιο πρέπει να καταβάλλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 18 του μηνός και 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, η εκταμίευση γίνεται τελικά με τη ψυχή στο στόμα για το υπουργείο Οικονομικών μετά από το τελευταίο... καψώνι που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση, δείγμα κι αυτό του πολύ χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης.

Έτσι, ανάμεσα στα «φασούλια» που προέκυψαν την τελευταία στιγμή ήταν η πληρωμή των δικαστικών εξόδων για την περιπέτεια του πολλάκις αθωωθέντα πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Επίσης, το Eurogroup αξίωσε την παύση της δίωξης εναντίον τριών πρώην στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία, για το συμβουλευτικό τους ρόλο σε παλαιότερη ιδιωτικοποίηση.

Το άλλο σημάδι δυσπιστίας είναι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου να μην εκταμιευθεί τον Ιούλιο ολόκληρο το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε σε πολιτικό επίπεδο. Μετά τα 7,7 δισ. ευρώ που θα έλθουν την Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα τον Σεπτέμβριο ότι τα 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και τις συντάξεις δεν σκάλωσαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ότι ξόδεψε και ίδιους πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό, ώστε επιτέλους στο τέλος Σεπτεμβρίου να έλθουν και τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ που θα κλείσουν και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση και να μπορεί από τις αρχές Οκτωβρίου να αρχίσει η τρίτη.

Καλά λόγια (για την ώρα)...

«H σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν μέχρι αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση και οι πολίτες της Ελλάδας αξίζουν την αναγνώριση για τον δρόμο που έχουν διανύσει προκειμένου να επιστρέψει η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών δεδομένων και η ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» δήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Keywords
Τυχαία Θέματα