Ενας χρόνος καταστροφής

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ακούγαμε έκπληκτοι τους νέους τότε υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να ανακοινώνουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Εκπληκτοι διότι ήταν μια πολιτική απειλών και εκβιασμών έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξηγούσε πώς η Ελλάδα θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν στον ρυθμό μας και έδιωχνε την τρόικα. Καλούσε δε την Ευρώπη να αλλάξει και να ακολουθήσει τις οδηγίες

της ελληνικής κυβέρνησης γιατί αλλιώς θα πάθει μεγάλη ζημιά. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απειλούσε την Ευρώπη ότι αν δεν δεχτεί τις δικές μας απόψεις, εμείς θα την πλημμυρίσουμε με τζιχαντιστές. Αυτά ακούγαμε πριν από 12 μήνες και δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας. Και δικαίως δεν πιστεύαμε, διότι δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνος και βλέπουμε ότι η Ευρώπη βαράει τα νταούλια και εμείς σερνόμαστε σε έναν χορό του Ζαλόγγου και ότι οι Τούρκοι έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα με πρόσφυγες και η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά της.

Η πολιτική της κυβέρνησης αυτής απλώς δεν υπάρχει. Είναι ένα μείγμα απειλών και εκβιασμών που τελικά γυρνάει σαν μπούμερανγκ εις βάρος μας και μας καταστρέφει.

Περιμένουμε τώρα και πιέζουμε να γίνει η αξιολόγηση από την τρόικα ελπίζοντας να είναι θετική για να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει η χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία, μπας και έρθει κανένας ξένος επενδυτής και μας δώσει ανάσα.

Η αξιολόγηση, αν γίνει, θα είναι αρνητική. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε με το μνημόνιο του καλοκαιριού. Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι καθυστερεί είναι θετικό. Αν μας αξιολογούσαν τώρα, θα παίρναμε μηδέν. Διότι αρνούμαστε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο υπόλοιπος κόσμος. Ο υπόλοιπος κόσμος, λοιπόν, όταν κάνει μια συμφωνία την τηρεί. Και η αξιολόγηση είναι ένας κουστουμάτος τεχνοκράτης με μια σελίδα χαρτί στην οποία τσεκάρει με ένα ? τους όρους της συμφωνίας που τηρήθηκαν και με ένα «Χ» τους όρους που δεν τηρήθηκαν. Ετσι γίνονται οι συμφωνίες παγκοσμίως και έτσι αξιολογούνται. Εμείς δεν το κάνουμε έτσι. Εμείς κάνουμε μια συμφωνία και θεωρούμε ότι ο άλλος πρέπει να την τηρήσει, δηλαδή να μας δώσει τα λεφτά κι εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Το χαρτί λοιπόν του κουστουμάτου γεμίζει με «Χ». Και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι αρνητικό, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν παίρνουμε τα λεφτά, αλλά κανείς δεν ξανακάνει συμφωνία μαζί μας.

Η ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των ξένων απέναντι στην Ελλάδα, δηλαδή σε όλους τους Ελληνες, είτε είναι έμποροι, είτε τουρίστες, είτε φοιτητές στο εξωτερικό, χάνεται οριστικά. Και αυτός είναι ο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε τώρα, ο κίνδυνος της απόλυτης απομόνωσης από τη διεθνή κοινότητα, που σημαίνει απώλεια όλων των συμμάχων μας. Ενας κίνδυνος που παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εθνικές δηλαδή, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση είναι εις βάρος μας λόγω του Προσφυγικού, που είναι αποτέλεσμα των πολέμων και των σφαγών στη Μέση Ανατολή. Ηδη τα τουρκικά καράβια άρχισαν τις περιπολίες στο Αιγαίο υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία είναι ούτως ή άλλως χώρα του ΝΑΤΟ. Ηδη οι τουρκικές αμφισβητήσεις για μεγάλες περιοχές του Αιγαίου εκδηλώνονται. Ηδη η Ελλάδα έχει πνιγεί στους πρόσφυγες και τα βόρεια σύνορά μας έχουν κλείσει. Μένει απλώς η επισημοποίηση του κλεισίματος, καθώς η Αυστρία σε συνεργασία με άλλες βαλκανικές χώρες πιέζουν την Ε.Ε. να αποδεχτεί αυτή τη λογική του κλεισίματος των συνόρων ως επίσημη και ζητούν να μας διώξουν από τη συνθήκη Σένγκεν.

Τι κάνουμε εμείς για όλα αυτά; Προτείνουμε ακόμη και σήμερα να αλλάξουν οι άλλοι. Προτείνουμε να αλλάξει στάση στο Προσφυγικό ολόκληρος ο δυτικός κόσμος και να λύσει το πρόβλημα η Τουρκία. Στα οικονομικά προτείνουμε να μας δώσουν τα λεφτά χωρίς να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Απορρίπτουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να εξυγιάνουν τη χώρα, θέλουμε να διατηρήσουμε τα «κεκτημένα», δηλαδή τις αγροτικές επιδοτήσεις που παίρνουν διάφοροι μη αγρότες, τα παράλογα αφορολόγητα σε πολλές ομάδες προνομιούχων, τις τεράστιες διπλές και τριπλές συντάξεις που παίρνουν από την ηλικία των 50 ετών πολλοί προνομιούχοι του Δημοσίου, τη μη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τον απόλυτο έλεγχο των κυβερνήσεων στους κατ' όνομα ανεξάρτητους οργανισμούς, τα κρατικά μονοπώλια, τα κλειστά επαγγέλματα, τον κρατικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, το κομματικό κράτος, τα ελλείμματα και τα χρέη. Και ζητάμε από τους δανειστές όχι μόνο να συνεχίσουν να μας δανείζουν, αλλά και να ξεκινήσουν τώρα τις διαγραφές παλιών χρεών. Αργότερα, δε, θα τους ζητήσουμε να διαγράψουν και τα νέα χρέη. Κάποτε, πέρυσι, τα κάναμε όλα αυτά εκβιάζοντας ότι θα χτυπάμε τα νταούλια και θα χορεύουν Ευρωπαίοι και ότι θα τους πνίξουμε στους τζιχαντιστές. Τώρα ζητάμε τα ίδια ενώ εκείνοι βαράνε τα νταούλια και εμείς βουλιάζουμε από τους πρόσφυγες. Επιχειρήματα ποτέ δεν είχαμε, τώρα δεν έχουμε ούτε το όπλο του εκβιασμού.

Ελπίζω να μην ακούσουμε σύντομα καμιά υπερήφανη δήλωση από τον υπουργό Αμυνας ή από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία παραβίαση του εθνικού της χώρου και ότι θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της. Διότι μόλις θα συμβεί αυτό, θα σημαίνει ότι οι ηγέτες μας κατάλαβαν πως η διπλωματία έχει ηττηθεί και ότι τα νησιά μας κινδυνεύουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα