Ένας χρόνος λειτουργίας του προγράμματος START Project του Δ. Αθηναίων με την υποστήριξη της Microsoft

Με αφορμή τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του START Project, του προγράμματος που τρέχει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Social Innov σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την υποστήριξη της Microsoft Hellas στο ιστορικό κέντρο της Λέλας Καραγιάννη, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ήδη από την πρώτη χρονιά. Μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων, άνθρωποι όλων των ηλικιών και των

εθνικοτήτων, ειδικά workshops είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά του Start Project που συνέθεσαν την επιτυχία του, ενώ τα πολύ σημαντικά βήματα που ανακοινώθηκαν για την επόμενη μέρα, αποδεικνύουν τη διάθεση για ενίσχυση και εξέλιξη της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μέσα στο 2018 περισσότερα από 2.500 άτομα ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, δωρεάν, συμμετέχοντας σε 250 workshops και μαθήματα, ενώ μέχρι και σήμερα 4.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Βάσει των στοιχείων, το 50% περίπου των συμμετεχόντων αφορούσε σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, γεγονός που αναδεικνύει και έναν από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος: την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία, χωρίς διακρίσεις. Φέτος, το πρόγραμμα έχει ήδη εμπλουτιστεί με νέες θεματικές ενότητες και δράσεις, ενώ τα επόμενα βήματα θα συμπεριλαμβάνουν την αξιοποίηση περισσότερων ψηφιακών εργαλείων προς μάθηση, με στόχο να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας. Επιπλέον, στα σχέδια του 2019 περιλαμβάνονται η επέκταση λειτουργίας του προγράμματος και το βράδυ, το σχολείο Τεχνητής Νοημοσύνης και η Ημέρα Πρακτικής.

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε σχετικά: «Όταν τον Ιανουάριο του 2018 ανακοινώσαμε τον Οδικό Χάρτη για την ψηφιακή Αθήνα, πρώτο μας μέλημα ήταν το πώς θα μπορέσουμε να εξοικειώσουμε τους κατοίκους της πόλης με τα νέα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο δικό μου μυαλό ως απόλυτη προτεραιότητα είχα κυρίως τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται απομονωμένοι κοινωνικά, και αυτό θα τους άνοιγε μία νέα πόρτα στο σύγχρονο κόσμο».

Από την πλευρά της η CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κα. Πέγκυ Αντωνάκου, τόνισε: «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα START με το Δήμο Αθηναίων έχοντας βαθιά πίστη ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα σε ψηφιακή γνώση. Είναι μεγάλη μας χαρά ένα χρόνο μετά να βλέπουμε πως η οικία της Λέλας Καραγιάννη έχει πραγματικά μεταμορφωθεί σε μία κυψέλη γνώσεων εκπαιδεύοντας καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις.» Και συμπλήρωσε: «Από ένα κτίριο μπορεί να αλλάξει μία γειτονιά. Από μία γειτονιά μια πόλη και από μια πόλη μία χώρα ολόκληρη.»

Σε μια Αθήνα που μετασχηματίζεται σε έξυπνη πόλη, κανείς δεν μένει πίσω, και σε έναν κόσμο, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από ποτέ, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η σύμπραξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η κα Έφη Κουδελή κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της

Keywords
Τυχαία Θέματα