Ενεργειακή κρίση: Οι διαφωνίες και τα διλήμματα των ηγετών της Ευρώπης

Διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών προκαλεί η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. 

Η απροσδόκητη, κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού αποτελεί το κύριο μέλημα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά η ικανότητα αντίδρασης της Ε.Ε. είναι πολύ περιορισμένη. Οι περισσότερες χώρες έχουν προχωρήσει σε μέτρα υποστήριξης των καταναλωτών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να μελετήσουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της

ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, οι λύσεις αυτές δε θα αποτελέσουν άμεση πανάκεια στην τρέχουσα κρίση, ενώ στα παρασκήνια ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν κάθετα σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως «πράσινη λύση».

Τα ερωτήματα, λοιπόν, παραμένουν, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποτελέσει τον οδηγό της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαράσσοντας το μονοπάτι που ενδέχεται να ακολουθήσουν η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Βορράς εναντίον Νότου

Η παρούσα κρίση δυσκολεύει τα πράγματα, προκαλώντας τριβές μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά. Οι πλουσιότερες, βόρειες χώρες υποστηρίζουν πως η ενεργειακή κρίση είναι παροδική και δε θα πρέπει να αλλάξει την μεταβατική πορεία σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σημειωτέον πως η Ένωση σκοπεύει να έχει net zero εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού να έχουν… φουσκώσει, η Ε.Ε. σκοπεύει να απαγορεύσει τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μέχρι το 2035 και να φορολογήσει τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για θέρμανση. Το πρόγραμμα αυτή της Κομισιόν αποτελε ένα από τα κύρια «πεδία μάχης» των νέων ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπολόγισε πως η κρίση θα κοστίσει 100 δισ ευρώ κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου του 2021-2022, ενώ κάλεσε -μαζί με τις Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία και Τσεχία- για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και αναδιάρθρωση των αγορών ενέργειας.

Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Την περασμένη Δευτέρα, η Πολωνία έκανε έκκληση για τη διερεύνηση ύποπτων και αθέμιτων πρακτικών εκ μέρους της ρωσικής Gazprom, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες της εταιρείας αποτελούν μοχλό γεωπολιτικής πίεσης προς την Ε.Ε. για την επιτάχυνση της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2. Ο αγωγός αποτελεί επιπλέον λόγο διαμάχης μεταξύ των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών.

Η ενεργειακή κρίση πρόκειται με τη σειρά της να ρίξει άπλετο φως σε μία μέχρι πρότινος «ξεχασμένη» πτυχή της μετάβασης στην πράσινη οικονομία: τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Αν και η Ένωση επιτρέπει στα κράτη-μέλη τις δικές τους αποφάσεις όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης των κλιματικών στόχων, οι όποιες αποφάσεις της ενδέχεται να επηρεάσουν τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Αρκετές χώρες, μεταξύ τους και η Γαλλία, προσπαθούν να σιγουρευτούν πως η χρήση πυρηνικής ενέργειας θα συνεχιστεί. Από την πλευρά της, η Πολωνία προσπαθεί να επιβεβαιώσει πως το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο της μεταβατικής πηγής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Στο «μυαλό» της Αγγελικής Φράγκου – Οι επόμενες κινήσεις μετά τη δημιουργία της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής

Επενδυτικό «μπουμ» 100 δισ. στα επόμενα έξι χρόνια

ΤτΕ: Στο 50% του 2019, με 6,6 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις του οκταμήνου του 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενεργειακή, Ευρώπης,energeiaki, evropis