Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες συνεχίζει η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρά το πρωινό θετικό άνοιγμα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,12% και να βρίσκεται στις 851,08 μονάδες.

Με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στην ουκρανική κρίση και να προσπαθούν και σήμερα να δώσουν συνέχεια στη χθεσινή μεσημεριανή αντίδραση που έβγαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών στα χαμηλά ημέρας.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,17% και βρίσκεται στις 2.055,25 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης

σημειώνει κέρδη 1,05% και βρίσκεται στις 1.500,51 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημειώνει κέρδη 2,35% και βρίσκεται στις 597,44 μονάδες.

Σημαντικό μέρος των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε σε ενεργοποίηση των αγοραστών, που συνδυαστικά με αυτές της Τρίτης θα μπορούσε να σηματοδοτούν αλλαγή τάσης.

Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στο διήμερο Τρίτης – Τετάρτης τόσο σε τραπεζικές όσο σε μετοχές Υψηλής Κεφαλαιοποίησης παραπέμπει σε έξοδο αέρα-είσοδο κεφαλαίων, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί, θα δικαιολογούσε επαναφορά προς τις 866 και 890 μονάδες, σήμερα-αύριο.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι εάν υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης και μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, πιθανότατα το Χρηματιστήριο θα επιστρέψει στα προ ουκρανικής κρίσης επίπεδα σχετικά σύντομα.

Αλλά επειδή ένα τέτοιο σενάριο δείχνει να μην επιβεβαιώνεται στην παρούσα, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξουδετερωθεί ο γεωπολιτικός αντίκτυπος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ όλα θα εξαρτηθούν και από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της εξελισσόμενης γεωπολιτικής κρίσης, της μεγαλύτερης των τελευταίων δεκαετιών, στην πορεία της νομισματικής πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα κινηθούν με μεγαλύτερη προσοχή στη σύσφιξη της πολιτικής τους, προκειμένου να μην εκτροχιάσουν τις οικονομίες τους εν μέσω των αυξημένων κινδύνων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 855 – 850, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 824 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 800 – 795 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 893 – 902 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 925 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Αν ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, χάσει την στήριξη των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τότε πολύ δύσκολα δεν θα δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στη ζώνη 2000 – 1995.

Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2158 – 2177 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι αμέσως επόμενες στις 2200 και 2231 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα κι στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο Σαράντης με 5,51% και η ΕΛΧΑ και Aegean με 3% και 2,51% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Alpha Bank, Quest και Μυτιληναίος να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και ΕΥΔΑΠ Τιτάνας, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Coca Cola και η ΔΕΗ με 3,56/5 και 2,64% αντίστοιχα με την Λάμδα, ΟΠΑΠ, Εθνική, Jumbo και ΟΤΕ να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

«Eμφραγμα» στα ευρωπαϊκά λιμάνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Έρχονται νέες αυξήσεις στα μεταφορικά

Μιχ. Παναγιωτάκης: Η Δωδώνη προχωρά στην πρώτη επένδυση μετά την είσοδο του CVC

«Φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Πάνω από τα $116 το μπρεντ, σε υψηλά 11ετίας το αργό

Keywords
Τυχαία Θέματα