Επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο, Χίο και Τήλο

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης με είδη πρώτης ανάγκης σε μετακινούμενους πληθυσμούς στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου

Πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας στο πλευρό των μετακινούμενων πληθυσμών στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Τήλου πραγματοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες των ευάλωτων αυτών ομάδων καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες το χειμώνα.

Το συγκεκριμένο

πρόγραμμα με τίτλο: «Επείγουσα Ανθρωπιστική Βοήθεια σε Μετακινούμενους Πληθυσμούς σε Λέσβο, Χίο & Τήλο», έχει σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης με είδη πρώτης ανάγκης σε μετακινούμενους πληθυσμούς στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει και την παροχή και διανομή ειδών ατομικής υγιεινής, υπνόσακων, βρεφικών ειδών όπως γάλα και παιδικές κρέμες, καθώς και λοιπό ανθρωπιστικό υλικό. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Λέσβου για την παροχή ιατρικών και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και με τη Μετάδραση για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι νεοαφιχθέντες στα νησιά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι κλπ.

Για τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2015 - Ιανουάριος 2016, οι ωφελούμενοι του προγράμματος έφθασαν συνολικά τους 6.378. Συγκεκριμένα:

- 2.501 άτομα στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο

- 2.855 άτομα στη Χίο

- 1.022 άτομα στην Τήλο

Το πρόγραμμα «Επείγουσα Ανθρωπιστική Βοήθεια σε Μετακινούμενους Πληθυσμούς σε Λέσβο, Χίο & Τήλο» συγχρηματοδοτείται από το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2015 έως 30 Απριλίου 2016.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 15 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 26 χρόνια συνεχούς δράσης το 2016, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα