Επιλύεται το ζήτημα των προστίμων των τουριστικών πρακτόρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Διευθέτηση του ζητήματος των προστίμων που είχαν επιβληθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση σε τουριστικούς πράκτορες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επέρχεται με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη,

με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου προτείνονται τροποποιήσεις στο άρθρο 30 του νόμου 4521/2014, το οποίο ρυθμίζει ως σήμερα το ζήτημα αυτό. Οι σημαντικότερες από τις τροποποιήσεις αυτές είναι οι εξής:

-Η αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμων όσον αφορά τις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφέρεται από το Γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον λιμενάρχη.

-Διασαφηνίζεται σε ποια νομικά πρόσωπα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς όπως τονίζεται επί λέξει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «παρατηρήθηκε η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν νομική σχέση µε τους εμπλεκόμενους μεταφορείς».

-Προσδιορίζονται με σαφήνεια ποια είναι τα «επαρκή προληπτικά μέτρα» που πρέπει να έχουν λάβει οι ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να μην τους επιβληθούν πρόστιμα.

-Τέλος, με αναδρομικότητα και ειδικά για να επιλυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μετά τις 1-6-2018, όπως τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή εντός ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

«Θεωρούμε πως με τις προβλέψεις της διάταξης αυτής διορθώνονται οι αστοχίες του νομικού πλαισίου και ανοίγει ο δρόμος για οριστική επίλυση του ζητήματος» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι -όπως είχε μεταδώσει σε παλαιότερο τηλεγράφημά του (03/09/2018) το ΑΠΕ - ΜΠΕ- αναδρομικά από το 2012, επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα σε τουριστικά πρακτορεία και τουριστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μετακίνησης τουριστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επρόκειτο για πρόστιμα που έφθαναν και τις 200.000 ευρώ και επιβλήθηκαν κατ' εφαρμογή του νόμου για το μεταναστευτικό, ο οποίος ισχύει από το 2007 τροποποιημένος το 2014.

Σύμφωνα με τον νόμο (που τροποποιείται με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του νέου νομοσχεδίου), σε περίπτωση που κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση οι εταιρείες που μεταφέρουν Τούρκους τουρίστες στα νησιά, βρεθεί να μεταφέρει κάποιον παράνομο -παράτυπο μετανάστη ο οποίος δεν φέρει τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ξεκινάει από 50.000 ευρώ. Ως τέτοιοι όμως χαρακτηρίζονται και όσοι Τούρκοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, αφού έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο και αυτό αναγράφεται στο διαβατήριό τους. Το πρόστιμο όμως επιβάλλονταν στο ελληνικό τουριστικό πρακτορείο, που εκπροσωπεί ή πρακτορεύει την τούρκικη εταιρεία μεταφοράς, αφού σε αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο εφόσον δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ.

Κι ενώ ο νόμος ισχύει από το 2014, εφαρμόσθηκε αναδρομικά και για υποθέσεις του 2012. Συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι επιβλήθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου για περιστατικά που βεβαιώθηκαν από την αστυνομία τα τελευταία έξι χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα