Επιθετικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα στην εκπνοή του έτους

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με μόλις 8 συνεδριάσεις να απομένουν για τη λήξη του χρηματιστηριακού έτους, οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις τόσο σε μετοχές όσο και στα ομόλογα, στο πλαίσιο προσαρμογών χαρτοφυλακίων λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018.

Ο Γενικός Δείκτης βούτηξε 2,05% στις 632,04 μονάδες, εν μέσω κατά τα άλλα «εορταστικού» τζίρου που δεν ξεπέρασε τα 32,5 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες με το σχετικό δείκτη να χάνει με -3,47%

τις 450 μονάδες, ωστόσο το sell-off υπήρξε γενικότερο, με τόσο την υψηλή όσο και τη μεσαία/χαμηλή κεφαλαιοποίηση να καταγράφουν σημαντικές απώλειες της τάξεως του 1,7-2%.

Επιδείνωση και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,345% από 4,252%, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Κι όλα αυτά παρά την σχετική ανακούφιση στους γείτονες, όπου το ιταλικό 10ετές αποκλιμακώθηκε στο 2,93%.

Μένοντας Ευρώπη, το κλίμα δεν υπήρξε καθόλου ευνοϊκό σήμερα από τις διεθνείς αγορές, με όλα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1,2-1,5%, και τον DAX στη Φρανκφούρτη να βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά σε bear market (πτώση άνω του 20% από τα υψηλά του).

Όμως και στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1%, εισερχόμενος επίσης σε φάση ισχυρής διόρθωσης. Το γενικότερο επενδυτικό συναίσθημα είναι δυσοίωνο καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, με απογοητευτικά μάκρο τόσο από Κίνα όσο και από Ευρώπη.

Πίσω στο Χρηματιστήριο, η αγορά έχει εναποθέσει την προσοχή της στις τράπεζες, οι οποίες θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του 2019, στην προσπάθειά τους να αντιεμτωπίσουν «κόκκινα δάνεια» πολλών δεκάδων δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν ο SSM θα δώσει το πράσινο φως στην πρόταση του Ιταλικού Μοντέλου που υποστηρίζει η κυβέρνηση, με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η JP Morgan να εξετάζουν τη συμμετοχή τους ως χρηματοδότες στα ειδικά SPV που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο η αντίδραση της αγοράς φαίνεται μάλλον χλιαρή, κρίνοντας από το απογοητευτικό ξεκίνημα της εβδομάδας, ενώ το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται και στις εκλογές.

Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,09%, στις 1.664,07 μονάδες, ενώ στο -1,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 999,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,47% στις 449,01 μονάδες.

Η ΔΕΗ σημείωσε απώλειες 5,42%, με τις Alpha Bank και Φουρλή να κλείνουν στο -4,68% και -4,56% αντίστοιχα. Απώλειες 3,73% σημείωσε η Motor Oil, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,08%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Eurobank, Grivalia, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και Aegean.

Η πτώση σε ΟΤΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μόνο το +1,49% του ΑΔΜΗΕ ξεχώρισε θετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα