Έξι δέσμες μέτρων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών

Έξι δέσμες μέτρων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπουν η κοινοτική νομοθεσία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προτείνουν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας, στις 15 Ιουνίου, οι δύο οργανώσεις εστιάζουν τις προτάσεις

τους στα εξής:

- Να δοθεί προτεραιότητα στις πολύ μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων.

- Να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιθώρια διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών.

- Να εφαρμοστεί πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων.

- Να προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας.

- Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση και η λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψει την ισότιμη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών.

- Να εφαρμοστούν συγκροτημένες δράσεις σε ένα ευρύ πλέγμα ενεργειακών πολιτικών που περιλαμβάνουν τη διαχείριση ζήτησης, τα έξυπνα δίκτυα, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις αποκεντρωμένες μονάδες αποθήκευσης, τα αυτόνομα νησιά, την αξιοποίηση της πληροφορικής.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, η αιολική ενέργεια και γενικά οι ανανεώσιμες πηγές, αν συνδυαστούν με τις απαραίτητες υποδομές στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας και των διασυνδέσεων, μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη υλοποίησης σημαντικότατων επενδύσεων και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φυσική μπαταρία του ευρωπαϊκού νότου. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στη γραφειοκρατία και τις ανεπάρκειες του θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, κάλεσε, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τα κόμματα και τη νέα κυβέρνηση «να συνεργαστούμε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και το κράτος να μας ελέγχει με βάση σαφείς και ισότιμους κανόνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα