Φρανς Τίμερμανς (Αντιπρόεδρος ΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub υδρογόνου

Σε κόμβο υδρογόνου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ και υπεύθυνο για το green deal κ. Φρανς Τίμερμανς.

Το ανώτατο στέλεχος της Koμισιόν μιλώντας στην ενότητα για την πράσινη συμφωνία και την ενεργειακή μετάβαση των κρατών –μελών της ΕΕ, δήλωσε ότι το LNG

θα παίξει σημαντικό ρόλο στην νέα εποχή ωστόσο όπως επισήμανε η χώρα μας, χρειάζεται να μην περιοριστεί σε αυτό αλλά να επενδύσει και σε υποδομές που θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τη νέα γενιά τεχνολογιών που είναι το υδρογόνο.

Η Ελλάδα τόνισε είναι σε καίρια θέση για να γίνει κόμβος υδρογόνου, κάτι που όπως είπε επιλύει και θέματα μεταφοράς ηλιακής ενέργειας καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποθηκευτεί το αέριο και να μεταφερθεί παντού. Όπως μάλιστα υπογράμμισε, το υδρογόνο τείνει να γίνει μια ισχυρή βιομηχανία καθώς οι προβλέψεις μιλούν για την παραγωγή ενέργειας ισχύος πάνω από 80 GW έως το 2030.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από τη συνεργασία που επιδεικνύει η χώρα μας με τους γείτονές της και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Μια συνεργασία που βρίσκεται στην τελική ευθεία όπως ανέφερε από την πλευρά του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας είναι έτοιμη και έχει υποβληθεί το σχετικό σχέδιο στην ΕΕ ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η κατασκευή του σημαντικού έργου. Σήμερα, το ενεργειακό μείγμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι κυρίως λιγνίτης, έχοντας πολύ μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η διεύρυνση των πηγών ανεφοδιασμού θα επιτευχθεί και μέσω της συμφωνίας συνεργασίας με το FSRU Αλεξανδρούπολης ενώ εξετάζεται και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε και την υποστήριξη της χώρας στο έργο του αγωγού East Med, για το οποίο έχουν προβλεφθεί 70 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες μελέτες, από τα οποία το 50% είναι από πόρους της ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε, το 2022 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοικτές πόρτες ώστε «ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα του νησιού. Υπάρχουν σχετικές άδειες και με βάση αυτές θα γίνουν οι έρευνες».

Διαβάστε ακόμα:

Aποζημιώσεις ενοικίων: Πότε θα πληρωθούν για τον Απρίλιο – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις (vid)

Στα Αστέρια Γλυφάδας το πρώτο «υβριδικό» city resort της One & Only

Μισθοί: Σε ποιες χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν οι βασικές αποδοχές εν μέσω κορωνοϊού

Keywords
Τυχαία Θέματα