Γερμανός αξιωματούχος: Η Ελλάδα θα λάβει έως €15 δισ. μετά τη λήξη του προγράμματος

Κορυφώνονται οι διεργασίες δύο 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει τη μεταμνημονιακή ημέρα στη χώρα. Το μεσημέρι Γερμανός αξιωματούχος έδωσε σήμα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε επίπεδο χρηματοδότησης, ενώ αποκάλυψε ότι θα δοθούν στην Ελλάδα έως 15 δισ. ευρώ, για να μην είναι αναγκαία η έξοδος στις αγορές. Την ίδια ώρα η Κομισιόν μέσω του Επιτρόπου Μοσκοβισί σπεύδει να πει όχι σε ένα «μεταμφιεσμένο» νέο πρόγραμμα την

ώρα που η Die Welt αποκαλύπτει σήμερα πως Μέρκελ και Σολτς θέλουν να κάνουν τις ελάχιστες παραχωρήσεις προς την Αθήνα

Σύμφωνα με το Reuters ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα μας είναι πιθανό να λάβει έως και 15 δισ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο, ώστε να μη χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές.

Τα χρήματα, όπως είπε, θα αντληθούν από αχρησιμοποίητα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για μετά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε ο ίδιος για να προσθέσει ότι ο Βερολίνο δεν θεωρεί πια τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης αναγκαία. «Η Γερμανία δεν θεωρεί υποχρεωτική τη συνεισφορά 1,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, τα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα πρέπει να εγκριθούν από την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, προσθέτοντας ότι μια ψήφοφορία για το θέμα στην Κάτω Βουλή μπορεί να αποκλειστεί.

Η λύση που προωθεί το Βερολίνο

Σύμφωνα με την Die Welt πάντως το Βερολίνο θέλει να κάνει ελάχιστες παραχωρήσεις στην Αθήνα σημειώνοντας πως η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η Süddeutsche Zeitung, λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δισ ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ.

Μοσκοβισί: «Οχι σε μεταμφιεσμένο πρόγραμμα»

Την ίδια στιγμή με δηλώσεις του από το Παρίσι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε πως «δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τονίζοντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η τρόικα θα μπορεί να ζητά διορθωτικά μέτρα κατά τις αξιολογήσεις που θα κάνει για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας.

Γκουρία: «Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απομείωση του χρέους»

Υπέρ μία ουσιαστικής απομείωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Γκουρία είπε ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Όμως, όπως είπε, «οι Υπουργοί των Οικονομικών εκείνης της εποχής αποφάσισαν τότε ότι κινδύνευαν οι τράπεζες των δικών τους δικαιοδοσιών και επέλεξαν να προστατεύσουν το Τραπεζικό σύστημα, που διακρατούσε μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, για να μην υποστούν τις συνέπειες οι τράπεζες».

Bloomberg: Ζητά γενναιότερη ρύθμιση απ' τους Ευρωπαίους και προληπτική γραμμή στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή και το Bloomberg στο κεντρικό άρθρο που υπογράφει η διεύθυνση του σήμερα με τίτλο «Πώς η Ευρώπη μπορεί, επιτέλους, να λύσει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους» καλεί αφενός τους Ευρωπαίους σε μία πιο γενναία ρύθμιση του χρέους, αφετέρου την Ελλάδα να ζητήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης. Καταλήγει δε πως «ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αποκατάσταση των οικονομικών της Ελλάδας έχει ήδη καθυστερήσει. Αυτό το καλοκαίρι, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μία για πάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα