Για αξιολόγηση, χρέος και προσφυγικό μεταβαίνει ο Τσίπρας στο Νταβός



Της Ελένης Στεργίου


Έξι χρόνια μετά την αναγνώριση του αδιεξόδου της ελληνικής οικονομίας από τον Γιώργο Παπανδρέου στο Νταβός το 2010 και ύστερα από τρία Μνημόνια, ο Αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τετάρτη σε ένα "στοιχειωμένο" τόπο για την Ελλάδα, στο χιονισμένο Νταβός.

Με τους Θεσμούς να διαμηνύουν ότι χωρίς την ομαλή εξέλιξη των αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος δεν ξεκινούν οι διαδικασίες για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού παγκόσμιο φόρουμ.

Αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι είναι το καλό παιδί μετά το μαρτύριο της «πρώτης φοράς Αριστερά», αλλά και να "περάσει" τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης - με το μεγάλο στοίχημα να είναι η έναρξη της συζήτησης περί μείωσης του χρέους - και πιθανότητα να επιστρέψει με μία απάντηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους όρους και τις προθέσεις του για τη συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να προκύψει μία καθαρή εικόνα για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αν και από την πλευρά τους οι Θεσμοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά επί του ασφαλιστικού νόμου "Κατρούγκαλου".

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η ελληνική πλευρά ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων, που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα (με συμμετοχή ομάδας του γερμανικού υπουργείου), θα καταφθάσουν οι επικεφαλής προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας για να ξεκινήσει η "μάχη" με τους δανειστές. Στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ασφαλιστικό, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και θέλουν να αποφύγουν να "σέρνεται" η πρώτη αξιολόγηση, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα καθυστερήσει την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, θα σωρεύονται νέες απαιτήσεις των δανειστών και υπάρχει κίνδυνος για νέο στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας λόγω διακοπής της χρηματοδότησης, προκαλώντας πολιτική φθορά στην κυβέρνηση, η οποία εντείνεται ήδη από τις εσωτερικές πιέσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει αρκετές ημέρες πριν, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει κορυφαίες συναντήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο Νταβός ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά και στενοί του συνεργάτες. Τα ραντεβού είναι εξαιρετικής σημασίας και σε πολιτικό, τουλάχιστον, επίπεδο θα συμβάλουν ώστε να λειανθεί το έδαφος ενόψει της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.

Την πιο "ζουμερή" στιγμή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί η συμμετοχή του πρωθυπουργού σε πάνελ την Πέμπτη, για το μέλλον της Ευρώπης, μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Εκεί το Μαξίμου επιθυμεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να περάσει η Ελλάδα τα μηνύματά της, τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ημέρα, είναι το ραντεβού με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, με βασική προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιους όρους.

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός και αναμένεται την πρώτη ημέρα να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και με τον Γερμανό κορυφαίο σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σημαντικό θεωρείται, επίσης, το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στο Νταβός με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για το ελληνικό ζήτημα λέγοντας ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού θα αποτελέσει μια ισχυρότατη ένδειξη για τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιτρέποντας στο ευρωσύστημα να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του αποκαλούμενου waiver. Πρόκειται για την εξαίρεση με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ως εγγυήσεις ομόλογα κρατών-μελών για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, αρκεί να βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ε.Ε. Επίσης, η ομαλή εξέλιξη των αξιολογήσεων του προγράμματος αποτελεί από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, τέλος, να δει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα