Γιατί είναι αυθαίρετη η ανάλυση της Μorgan Stanley για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Tου Δημήτρη Παφίλα

H χθεσινή ανάλυση της Morgan Stanley για την «κακή» τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βασίστηκε -όπως αναφέρει- σε ανάλυση άλλων τραπεζικών τομέων και τόνισε πως η μείωση του Δείκτη των τραπεζικών ανοιγμάτων (Npe Ratio) στο 10% θα κοστίσει σε κεφάλαια (ανακεφαλαιοποίηση) στους επενδυτές 11,1 δισ. ευρώ, ώστε να επιστρέψουν σε Δείκτη κεφαλαίων Tier 1.

Συγκεκριμένα

- όπως σημειώνει η έκθεση των κ.κ D. A. Jones, A. Reale, J. Almeida. N. Tollardo. T. Correa – ενώ οι λεπτομέρειες, για το πως θα δομηθεί η κακή τράπεζα, είναι περιορισμένες, η Morgan Stanley εξέτασε σενάρια που βασίζονται στην εμπειρία άλλων τραπεζικών τομέων, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι «κακές» τράπεζες για να επιταχυνθεί το καθάρισμα των ισολογισμών.

Η Morgan Stanley σημειώνει για να φτιαχτεί το σύστημα μ' ένα Δείκτη NPE στο 10% θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς οι τιμές της αγοράς (σ.σ στην αγορά δανείων) υποδεικνύουν μια έκπτωση 45-49% στην μεταφερόμενη αξία των NPE.

Σ' ένα θετικό σενάριο (bull) όπου η κακή τράπεζα θα έρθει σε καρποφορία, οι Δείκτες των NPE, κάλυψης και κεφαλαίου δείχνουν ότι, η Εθνική και Eurobank είναι καλύτερα τοποθετημένες για να επισπεύσουν την εκκαθάριση των θεμάτων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Με άλλα λόγια, όπως προσθέτουν οι αναλυτές της Morgan Stanley είναι πιο σίγουροι ότι Εθνική και Eurobank θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPE, καθώς διαθέτουν υψηλότερο δείκτη κάλυψης των δανείων και προ προβλέψεων έσοδα μεγαλύτερα από ότι οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Γιατί είναι αυθαίρετη η ανάλυση

Όπως παραδέχεται η ανάλυση της Morgan Stanley τα συμπεράσματα έχουν βασιστεί στις «κακές» τράπεζες, άλλων χωρών. Για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους οι ελληνικές τράπεζες «κόκκινα» δάνεια, ύψους 78,3 δισ. ευρώ και να πέσει ο Δείκτης των ΝPE στο 10%, αυτό θα πραγματοποιηθεί με έκπτωση 45-49% δηλαδή στα 35,2 -38,3 δισ. ευρώ.

Εάν λοιπόν αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς τα «κόκκινα» δάνεια, τότε θα λείψουν κεφάλαια ύψους 11,1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Η Morgan υπολογίζει ότι, οι τράπεζες θα εξαλείψουν όλα τα «κόκκινα» δάνεια μαζί με τις εξασφαλίσεις, σε μια αγορά μάλιστα η οποία είναι ανοδική, όπως δείχνει η αγορά ακινήτων.

Αυτή είναι και η διαφωνία αρκετών ξένων επενδυτών με τις ελληνικές τράπεζες. Δεν θέλουν να μεταφερθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια σε οχήματα (SPV) αλλά οι τράπεζες να τα διαχειριστούν προκειμένου να επιστρέψουν ορισμένα κεφάλαια πίσω.

Αφού κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για το πόσα δάνεια θα μεταφερθούν, αλλά και τι αξία έχουν τα ενέχυρα η προβολή της Morgan Stanley είναι εν πολλοίς αυθαίρετη.

Όταν παραδέχεται πως Εθνική και Eurobank που διαθέτουν υψηλότερους δείκτες κάλυψης θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης τότε γιατί να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια;

Επιπρόσθετα, η Alpha Βank διαθέτει Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18,3%, γεγονός που σημαίνει ότι έχει περιθώρια ακόμη και 4 μονάδες για την μείωση των NPE. Σ' ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς έχει υποτιμηθεί επίσης το γεγονός ότι θα λάβει την ενίσχυση κεφαλαίων ενώ ο επόπτης δεν ζήτησε αύξηση κεφαλαίων.

Είναι προτιμότερο να δούμε πρώτα πόσα κεφάλαια θα ανακτηθούν από τα «κόκκινα» δάνεια – από τα ενέχυρα – και μετά να συζητάμε για πρόσθετα κεφάλαια.

Οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει στο πόσα δάνεια θα μεταφερθούν. Στο βαθμό που θα διαχειριστούν επιτυχημένα τα ρίσκα τους (σε νέα ή παλιότερα δάνεια) θα εξαρτηθεί η πορεία τους. Μια άνοδος στο ΑΕΠ και μια καλύτερη πορεία των ενεχύρων το 2019, θα μεταβάλλει προς το θετικότερο τα «βιβλία» (χαρτοφυλάκιο) των τραπεζών.

Αυτή την οπτική δεν την περιλαμβάνει η έκθεση της Morgan Stanley, εξ' ου και το αυθαίρετο της ανάλυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα