Γιατί η Ελβετία έχασε τον τίτλο του φορολογικού παραδείσου

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις των Panama Papers έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Το Bloomberg με μια ενδιαφέρουσα ανάλυσή του αναφέρεται στα αίτια που οδήγησαν τους πλούσιους του πλανήτη να γυρίσουν την πλάτη στην Ελβετία, που αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό φορολογικό παράδεισο και να αναζητήσουν νέους.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος του κειμένου Stephen Mihm επισημαίνει πως η Ελβετία από καιρό προσπαθεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια στο τραπεζικό της σύστημα, προσφέροντας ως

αντάλλαγμα την εξασφάλιση της άκρας μυστικότητας, μια ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση και δημιουργικές εταιρικές δομές.

Από την άλλη οι πλούσιοι και ισχυροί αναζητούσαν πάντα τρόπους να «ασφαλίσουν» τα χρήματα τους μακριά από τα αδηφάγα κρατικά ταμεία και τις εφορίες.Το ρόλο αυτό έπαιξε από το 1920 η Ελβετία και συγκεκριμένα το καντόνι Zug στη Ζυρίχη όπου μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο φρόντισαν να εξασφαλίσουν εχεμύθεια και ασφάλεια σε αμύθητες «κρυφές» περιουσίες.

Εκείνη τη δεκαετία, η Ελβετία έγινε αγαπημένος προορισμός για όσους ήθελαν να κρύψουν τα χρήματά τους από τα αδιάκριτα μάτια των κυβερνητικών αρχών. Αυτό προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια εναντίον των ελβετικών τραπεζών, επειδή αρνήθηκαν σταθερά να συνεργαστούν με οποιαδήποτε χώρα ώστε να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες. Σήμερα το Zug είναι η έδρα για πάνω από 29.000 εταιρείες οι οποίες απολαμβάνουν την κατάλληλη φορολογική μεταχείριση, σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου.

Το 1932 ωστόσο εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στις άριστες μέχρι τότε σχέσεις μεταξύ πλουσίων και ελβετικού τραπεζικού συστήματος όταν η κυβέρνηση της Γαλλίας εντόπισε λίστες με 2000 πλούσιους Γάλλους που διέθεταν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ανάμεσά τους ήταν οι ιδρυτές της Peugeot, πολιτικού και πολλοί ακόμη.

Ήταν τότε που για πρώτη φορά αρκετοί από αυτούς που βρισκόταν στη λίστα άρχισαν να κλείνουν τους περίφημους λογαριασμούς τους.

Από τότε οι ελβετικές άλλαξαν την νομοθεσία που διέπει τη διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών προς όφελος φυσικά των χιλιάδων πλουσίων καταθετών της όμως το κενό είχε δημιουργηθεί.

Και καλύφθηκε αρκετά χρόνια αργότερα με τη δημιουργία των παράκτιων εταιρειών σε νέους φορολογικούς παραδείσους στη Βηρυτό, τις Μπαχάμες, την Ουρουγουάη, το Λιχτενστάιν και φυσικά τον Παναμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα