Γιατί οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν τελικά αποτέλεσμα

Οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν χτυπήσει έως και το 6% της οικονομίας της Ρωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η συρρίκνωση δεν φαίνεται να σταματάει σύντομα.

Μια νέα μελέτη του Bloomberg Economics διαπίστωσε ότι η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 10% σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν στα τέλη του 2013, προτού η κρίση στην Κριμαία πυροδοτήσει ένα κυρώσεων από τις ΗΠΑ

και ΕΕ. Αν και μέρος της ευθύνης για την επιβράδυνση έχει και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι κυρώσεις είναι ο σημαντικότερος λόγος.

"Η υποαπόδοση ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα εξηγούσε μόνο το ακατέργαστο ", γράφει ο Scott Johnson, αναλυτής της Bloomberg Economics στο Λονδίνο. "Μέρος του χάσματος είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει τον διαρκή αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και απειλούν την οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια", εξηγεί.

Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι τα επιβαλλόμενα μέτρα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή να ασκούν πίεση στη Ρωσία για την παρεμβατική εξωτερική πολιτική της, χωρίς ωστόσο να προκαλούν σοκ που θα μπορούσε να μεταδοθεί σε άλλες αγορές. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία του έθνους από τις μελλοντικές κυρώσεις - με τη δημιουργία αποθεμάτων - έχουν γίνει πιο ανθεκτικές, αλλά έχουν αποβεί εις βάρος της ανάπτυξης. Ωστόσο, το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις δεν είχαν αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική του.

Οι αναλυτές βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε μια πρόβλεψη ανάπτυξης που θα φαινόταν εύλογη στο τέλος του 2013. Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη τους διαρθρωτικούς περιορισμούς, όχι τις κυρώσεις ή την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Παραδέχεται ότι μέρος του χάσματος 6% θα μπορούσε να αποδοθεί σε άλλες κρίσεις, όπως ο στόχος του πληθωρισμού και το sell-off στις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το χάσμα όσον αφορά την πιθανή και την πραγματική ανάπτυξη συνεχίζει να αυξάνεται, συνεπάγεται ότι οι κυρώσεις έχουν παρατεταμένο αντίκτυπο, ανέφεραν οι αναλυτές. Το παρατεταμένο αποτέλεσμα θέτει υπό αμφισβήτηση τις ρωσικές κυβερνητικές προβλέψεις ότι οι αλλαγές πολιτικής και οι επενδύσεις θα ωθήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 3% μέχρι το 2021.

"Είναι δυνατόν, αλλά αυτός ο ρυθμός δεν θα είναι βιώσιμος χωρίς μια δραματική αύξηση των κερδών της παραγωγικότητας", έγραψε ο Johnson. "Εάν οι κυρώσεις παραμείνουν σε ισχύ, όπως φαίνεται πιθανό, αυτό είναι ένας ακόμη λόγος να περιμένουμε ότι η οικονομία θα υποχωρήσει".

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία,rosia