Γιατί τα στοιχεία της Eurostat στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις

Η θέση της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων δέχθηκε στήριξη από τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η χώρα κατόρθωσε να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί βάσει του προγράμματος στήριξης.

Το έλλειμμα – εάν δεν συμπεριληφθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους – έφθασε στο 3,4% του ΑΕΠ για το 2015, από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ

τον προηγούμενο χρόνο, βάσει των στοιχείων της Eurostat αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ.

Εάν, όμως, αφαιρεθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο, άλλωστε, δεν «μετριέται» στο πρόγραμμα όταν τίθενται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας φθάνει στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι καλύτερο έναντι της εκτίμησης για μικρό έλλειμμα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν φθάσει σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με Ευρωζώνης και ΔΝΤ αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει εκταμίευση, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησής του είναι αρκετές ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι, η κυβέρνηση αναμένονταν να επιτύχει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Είναι σαφώς θετικό ότι υπάρχει καλή πορεία, αλλά μάλλον είναι κάτι παροδικό», τονίζει ο Τάσος Αναστασάτος, οικονομολόγος της Eurobank και προσθέτει «είναι, όμως, ενδιαφέρον να δούμε πως φθάσαμε στην επίτευξη αυτών των μεγεθών και τι έχει συμβεί το 2016 και φυσικά το πόσο θα αλλάξει η τροπή των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα των επόμενων ετών».

Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, με το δημόσιο χρέος να φθάνει στο 176,9% του ΑΕΠ από 180,1% που ΑΕΠ που ήταν το 2014. Το συνολικό έλλειμμά της διευρύνθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ πέρυσι από 3,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2014.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε την Τετάρτη ότι δεν είναι σίγουρος ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πετύχει, αν και υπάρχει πρόοδος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται αύριο και θα συζητήσουν και την πρόοδο που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά πρόκειται για ένα θέμα που τίθεται υπό αμφισβήτηση, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ, εδώ και μήνες, θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Αθήνας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους – και κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα – που έχουν τεθεί.

Ένα από τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του αφορολόγητου, με το ΔΝΤ να τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ολοκλήρωση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα έχει δεχθεί να μειώσει το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο αρκετά πιο υψηλό από αυτό που έχουν προτείνει οι πιστωτές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα