Γιατί το έξυπνο χρήμα δεν ανησυχεί για ένα πιθανό Brexit

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Το κρίσιμο δημοψήφισμα με το ερώτημα του κατά πόσον η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι έχει ήδη αρχίσει να βαραίνει στην πορεία των διεθνών οικονομιών.

Ένα Brexit θα δημιουργούσε αστάθεια στις αγορές με τις απώλειες ενδεχομένως να ξεπερνούν και το 15% στα διεθνή χρηματιστήρια τις πρώτες ημέρες. Μόνο που οι πιο ψύχραιμοι και έμπειροι συμφωνούν στο ότι όποια κι όση κι αν είναι η αναταραχή θα είναι προσωρινή. Και ως είθισται

σε τέτοιες περιπτώσεις τα κέρδη «παραμονεύουν»... Μια ματιά στο τι και πως αντιδρούν οι διαχειριστές μεγάλων ταμείων και τι θέσεις παίρνουν σε σχέση με τις βρετανικές μετοχές καταδεικνύει γιατί είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει κανείς τις οικονομικές συνέπειες μιας βρετανικής εξόδου.

Εκείνο που δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι το πως οριοθετούν τις κινήσεις τους οι μεγαλοδιαχειριστές, όσοι ανά τον κόσμο χειρίζονται “έξυπνο χρήμα”. Γι' αυτούς δεν παίζει ρόλο η χρονική συγκυρία, ούτε οι πολιτικές προεκτάσεις. Τουναντίον είναι δεδομένο πως για τους διεθνείς διαχειριστές τα θεμελιώδη των εταιρειών θα παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα και επίσης δεδομένο είναι το γεγονός πως η μέση αποτίμηση του δείκτη FTSE 100 βρίσκεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και το ξεκίνημα της χρονιάς. Οι ευκαιρίες επομένως είναι εδώ...

Σε κάθε περίπτωση το σημερινό δημοψήφισμα παραμένει μια πρόκληση για την διεθνή σκηνή, αφού επί της ουσίας το διακύβευμα είναι κολοσσιαίο και η διαδικασία παραπλήσια με το στρίψιμο ενός νομίσματος! Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα αν και στην παράσταση νίκης οι περισσότεροι βλέπουν επικράτηση του «Bremain».

Μία μεταστροφή της κοινής γνώμης που συντελέστηκε κυρίως μετά τη δολοφονία της πολιτικού Τζο Κοξ, βοηθώντας μάλιστα τη στερλίνα να ανακάμψει απ' τα πολύμηνα χαμηλά σε υψηλό έτους σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου (1,4847 δολ.)

Για τους διεθνείς επενδυτές πάντως τα πράγματα εξακολουθούν να φαίνονται ήρεμα. Για το μεγαλύτερο διάστημα της τρέχουσας χρονιάς οι διεθνείς επενδυτές απέφυγαν να διατηρούν μεγάλα αποθέματα σε βρετανικά assets, κρατώντας μειωμένες θέσεις σε σχέση με το ποσοστό που προτείνεται από τα σημεία αναφοράς των διεθνών δεικτών, όπως τους κατατάσσει για παράδειγμα το σύστημα LuxArbor Institutional Positioning βάσει του οποίου καταγράφονται οι οργανικές θέσεις των traders συναλλάγματος. Μέχρι το Μάιο μάλιστα τα κορυφαία σε απόδοση τριμήνου διεθνή funds είχαν μετακινηθεί σε μια ουδέτερη θέση έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ από τις αρχές αυτού του μήνα, προφανώς ποντάροντας στο ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος χειρότερων αποδόσεων για τη βρετανική αγορά, οι διαχειριστές σταδιακά μετατόπισαν τη μέση θέση των χαρτοφυλακίων τους κατά τρόπο ώστε να είναι πλέον «υπέρβαροι» σε εισηγμένες εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Με δυο λόγια οι διαχειριστές, το «έξυπνο χρήμα», σταδιακά παίρνουν θέση υπέρ των βρετανικών assets εκτιμώντας κατά κύριο λόγο επικράτηση του «Bremain». Ωστόσο ακόμα και στην αντίθεση περίπτωση, την επικράτηση δηλαδή του «Brexit» θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου μπορούν να αποκομίσουν κέρδη...!

Για του λόγου το αληθές τα στοιχεία της LuxArbor κάνουν λόγο για ένα ποσοστό 59% των διεθνών επενδυτών που είναι πλέον «υπεραγορασμένοι» σε μετοχές και χρεόγραφα εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, από μόλις 20% πριν από έναν μήνα. Κι όλα αυτά ενόσω ο δείκτης FTSE 100 με τις μεγαλύτερες βρετανικές εισηγμένες εταιρείες καταγράφει κέρδη 1% από την αρχή της χρονιάς (υπολογισμένα τα στοιχεία σε στερλίνες), την ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 6% (υπολογισμοί σε ευρώ).

Αυτό το γεγονός παίρνει διπλή εξήγηση: θα μπορούσε να σημαίνει πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν για να παραμείνουν στην ΕΕ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, η οποία θα είναι θετική για την εικόνα της βρετανικής οικονομίας, άρα και για τα βρετανικά assets. Από την άλλη όμως θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν ανησυχούν σοβαρά ούτε από την προοπτική μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Μόνο που εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Γιατί;

Την απάντηση δίνει μια διαδικτυακή έρευνα του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ χρηστών των πλατφόρμων του και επιφανών οικονομολόγων. Η πλειονότητα αυτών των ειδικών απεφάνθη πως σε μια βρετανική «έξοδο», η λίρα ενδέχεται να υποχωρήσει σε ένα ιστορικό χαμηλό 30 ετών, κάτι που με τη σειρά του θα μετατρέψει τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία παντός είδους σε πραγματική ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, συγκρίνοντας τα στοιχεία της Deutsche Bank αναφορικά με το γερμανο-βρετανικό εμπορικό ισοζύγιο με τα στοιχεία ροής επενδύσεων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας προκύπτει το συμπέρασμα ότι μια ασθενέστερη λίρα θα επιταχύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Βασικά μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν όσες ξένες τράπεζες – και δη οι γερμανικές πρώτες – θα κληθούν να διαχειριστούν εκροές κεφαλαίων από το ευρώ με προορισμό το… Λονδίνο!

Η Allianz αγοράζει βρετανικές μετοχές γιατί ο φόβος του Brexit τις κάνει πιο… ελκυστικές!

Ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο προσπαθεί να αντισταθμίσει από τώρα ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών επενδύσεων της Allianz κ. Χάραλντ Σπόρλεντερ (Harald Sporleder). Ο οποίος στοιχηματίζει στις βρετανικές μετοχές, οι οποίες έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις ομοειδείς τους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ο ίδιος δηλώνει πως στο τέλος θα επιβραβευθούν οι τολμηροί και προνοητικοί επενδυτές και βλέπει την αβεβαιότητα που περιβάλλει την έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη ως μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συμμετοχής του στη βρετανική αγορά. Είναι υπέρμαχος του επιχειρήματος πως ακόμη και αν οι "Αφήστε την ΕΕ" βγουν νικητές από την εκστρατεία - ένα αποτέλεσμα που παραδέχεται πως θα προκαλέσει έστω προσωρινή μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά – τα θεμελιώδη μεγέθη κάθε εταιρείας θα παραμείνουν τα ίδια. Η διαφορά είναι ότι ο ίδιος και η Allianz θα έχουν «ψωνίσει» φτηνά έως και κατά 100%!

Ο κ. Σπόρλεντερ, ο οποίος εποπτεύει πέντε ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, περιγράφει τη στρατηγική του ως εξής: "Είμαστε σε σημείο που συνεχώς προσθέτουμε σε βρετανικές μετοχές, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από το δημοψήφισμα, με έμφαση σε τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης" και καταλήγει: "Ας υποθέσουμε ότι τελικά η Βρετανία θα θελήσει να φύγει. Αυτό θα είναι μια καταστροφή για την ίδια αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές σε γενικές γραμμές για κάτι παραπάνω από μια-δυο μέρες. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την αυξημένη μεταβλητότητα ως μια ευκαιρία για να αγοράσω μετοχές, όσο χαμηλότερα κι αν φτάσουν…". Προσέξτε: δεν απέκλεισε την αγορά μετοχών κι από τρίτες χώρες καθώς και ο ίδιος γνωρίζει πως οι ευρωπαϊκές μετοχές συνολικά θα μπορούσαν να χάσουν περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους αμέσως μετά από μια ενδεχόμενη απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εξάλλου απέδειξε η τελευταία σχετική μελέτη από την εταιρεία αποτίμησης κινδύνου Axioma Inc.

Κι αν αυτή είναι η πολιτική στην οποία κατέληξε η Allianz, δηλαδή η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, ανάλογη είναι και η θέση του τραπεζικού κολοσσού της JPMorgan Chase & Co. Η τράπεζα, στο πιο πρόσφατο report της, τόνισε πως όσοι παραμείνουν τοποθετημένοι σε βρετανικές μετοχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλες διακυμάνσεις και κατόπιν για μια περίοδο όπου οι μετοχές αυτές θα είναι πραγματικά φτηνές και αντικείμενα έντονης διαπραγμάτευσης.


Η «αναγκαστική σχέση»…

Εκτός όλων αυτών, ένας άλλος παράγοντας που προσμετρούν οι διαχειριστές των «έξυπνων κεφαλαίων» είναι το γεγονός πως ακόμα κι αν τελικά η Βρετανία ψηφίσει να φύγει από την ΕΕ, δύσκολα θα διακόψει σχέσεις με την Ένωση. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αναγκαστούν οι δύο πλευρές να συνάψουν κάποιες νέες εμπορικές συμφωνίες για αρχή. Ακόμα κι έτσι, αυτός με το πιο αδύναμο νόμισμα θα έχει πλεονέκτημα στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω εξαγωγών!

Keywords
Τυχαία Θέματα