Η απουσία συνεργασίας Πολιτείας - Φαρμακευτικού κλάδου οδήγησε σε στασιμότητα την Ελλάδα
Τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσει κάθε χώρα για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων με ταυτόχρονη εγγύηση της ποιότητας και ασφάλειας για τους ασθενείς, αλλά και η ισότιμη πρόσβασή τους στα φάρμακα και τις θεραπείες, ανέδειξαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Νοσοκομειακό Φάρμακο» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στο Divani Caravel, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Farmaindustria της Ισπανίας, κ.Javier Urzay και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών
Ο κ. Urzay αντλώντας παραδείγματα από την ανάλογη εμπειρία της Ισπανίας, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε η Farmaindustria, η οποία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, κατάφερε να συμβάλλει θετικά τόσο στον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο του Νοσοκομειακού Φαρμάκου, όσο και στην ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος της Ισπανίας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχώρησαν στη θέσπιση ενός νέου συστήματος μηχανογράφησης των Νοσοκομείων, όπου με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, κατόρθωσαν να μειώσουν σημαντικά τις μέρες αναμονής για πληρωμές, από 600 μέρες το 2012 σε 143 ημέρες το 2015, γεγονός που επέτρεψε να υπάρξει βιώσιμη λειτουργία του φαρμακευτικού Κλάδου στη χώρα του, αλλά και την αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση των επενδυτικών του προσπαθειών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τη σημασία των κλινικών μελετών καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των πόρων για τις θεραπείες, στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και συνεπώς στην αντιμετώπιση του θέματος του νοσοκομειακού φαρμάκου, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τις κλινικές μελέτες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη στη χώρα μας».
Ο κ. Αποστολίδης από την πλευρά του, τόνισε ότι στην Ελλάδα η εισαγωγή του clawback και στο χώρο του νοσοκομειακού φαρμάκου συνιστά πράξη ανορθολογισμού, διαιώνιση παθογενειών καθώς αφενός δε λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και αφετέρου επιβάλλουν στις εταιρίες του Κλάδου να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με δυσβάσταχτους όρους.
Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον αναγνωρίζοντας ασφαλώς τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ο οικονομικός πραγματισμός μπορεί να επιτευχθεί με τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα χωρίς να απειλούνται ούτε η ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες, ούτε και η λειτουργία του ζωτικού για την ελληνική οικονομία φαρμακευτικού Κλάδου. Η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει ότι για να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των κλινικών ερευνών. Μία κλινική μελέτη αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία ανέρχεται στα 500.000 ευρώΠαράλληλα, ο κ. Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που είχε αυτή η επιλογή σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Τσεχία, όπου σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και σε θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων προσωπικού.Αποτελέσματα που όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικά θα ήταν για την ελληνική οικονομία και τη Κοινωνία. Ακόμη, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας, σημείωσε ότι στο Βέλγιο, σε αντιδιαστολή με τη χώρα μας, υπάρχουν πέντε Επιτροπές Δεοντολογίας, που επιταχύνουν τις εγκρίσεις για κλινική έρευνα, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα υπάρχει μεν μία Επιτροπή Δεοντολογίας αλλά έχουμε πάρα πολλά Επιστημονικά Συμβούλια ανά νοσοκομεία που αργούν να συνεδριάσουν, με αποτέλεσμα οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να αποκλίνουν σημαντικά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και οι εγκρίσεις των μελετών να υπερβαίνουν τις 60 ημέρες.
Η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί γρήγορα και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε θετικά και ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του χώρου της Υγείας αλλά και για την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών στο χώρο του φαρμάκου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Johnson & Johnson : «Καμπάνα» 72 εκατ. δολαρίων λόγω θανάτου από καρκίνο
- Έρχονται περικοπές έως και 35% στα εφάπαξ
- ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Μήνυμα Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες – Τι είπαν με τον Κυρ. Μητσοτάκη
- Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το Brexit
- Αυξάνεται το όριο για την αυτοδίκαιη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων
- Πώς να έχετε πάντα καθαρή κουζίνα χωρίς κόπο
- Από μία κλωστή κρέμεται το προσφυγικό
- Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό
- ΝΔ: Ο Σπίρτζης συνεχίζει την τακτική της “διαρχίας” διορίζοντας χωριστούς Προέδρους και Διευθ. Συμβούλους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- ΝΔ: Ο Σπίρτζης συνεχίζει την τακτική της “διαρχίας” διορίζοντας χωριστούς Προέδρους και Διευθ. Συμβούλους
- Σ. Αραβία VS ΗΠΑ: Mειώστε το κόστος παραγωγής πετρελαίου ή βγείτε από την αγορά
- Μοσκοβισί σε Χουντή: Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 175% επί του ΑΕΠ το 2020
- Πού επενδύει η Ανδρομέδα
- Γιατί εισέβαλε ο Ρουβίκωνας στο πλατό της ΕΡΤ
- FAZ: Η ΠΓΔΜ είναι ασταθής εταίρος για την Ελλάδα
- Β. Αποστόλου προς αγρότες: Θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε
- Στην ουρά για ένα φρούτο τα προσφυγόπουλα σε ένα λιμάνι που ασφυκτιά
- ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ στη Bild: Δεν ήταν μονομερής απόφαση το κλείσιμο των συνόρων
- Τελευταία Νέα New Money
- Η απουσία συνεργασίας Πολιτείας - Φαρμακευτικού κλάδου οδήγησε σε στασιμότητα την Ελλάδα
- Podemos εναντίον Ισπανών δισεκατομμυριούχων στη μάχη για τα Sicav
- FAZ: Η ΠΓΔΜ είναι ασταθής εταίρος για την Ελλάδα
- Με τον αέρα του νικητή πάει στην «Σούπερ Τρίτη» ο Τραμπ
- Πού επενδύει η Ανδρομέδα
- 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
- ΕΛ.ΠΕ: Προσαρμοσμένα κέρδη 270 εκατ. ευρώ, αναμένει η Αξία Χρηματιστηριακή
- Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το προσφυγικό
- Γιατί εισέβαλε ο Ρουβίκωνας στο πλατό της ΕΡΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Από μία κλωστή κρέμεται το προσφυγικό
- Bayer: Ο Werner Baumann θα είναι ο νέος CEO από 1η Μαΐου
- Θετική η Σαουδική Αραβία για το ρωσοαμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας στη Συρία
- Αυξάνεται το όριο για την αυτοδίκαιη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων
- ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι Έλληνες ναυτικοί στα ελληνικά πλοία
- Τσίπρας σε ΟΗΕ: Δεν συμβάλλουν οι μονομερείς ενέργειες
- ΕΕΔΕ: Εκδήλωση για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη για το προσφυγικό
- UBS: Προβλέπει παγκόσμιο πόλεμο κεφαλαίων
- Johnson & Johnson : «Καμπάνα» 72 εκατ. δολαρίων λόγω θανάτου από καρκίνο