Η ανατομία του εγκλήματος σε βάρος της Ελλάδας

Διεθνή σάλο έχει προκαλέσει η ομολογία του ΔΝΤ για το λάθος της καταστροφικής συνταγής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με το πρώτο μνημόνιο και, κυρίως, για την παραδοχή ότι εάν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είχε γίνει το 2010 τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα μας - αλλά η λύση αυτή απορρίφθηκε επειδή δεν συνέφερε τις

χώρες της ευρωζώνης και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι αποκαλύψεις εκθέτουν και την Κομισιόν αλλά και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κυρίως δε τη γερμανική, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας κύκλος αλληλοκατηγοριών. Ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν τα έβαλε με το ΔΝΤ, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η χώρα τους πρώτη είχε βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άδειασε την τρόικα λέγοντας ότι οι προβλέψεις της για την Ελλάδα «δεν ήταν επιστημονικές».

Το σοκαριστικό γεγονός που προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ -η οποία αξιολογεί εκ των υστέρων το ελληνικό πρόγραμμα- είναι ότι η υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από εγκληματική παράβλεψη των πραγματικών δεδομένων έως «συνωμοσία σιωπής», αφού όπως αποκαλύπτεται τώρα όλοι γνώριζαν ότι το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο και θα έκανε ζημιά στη χώρα μας, αλλά έβαλαν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα όλων των άλλων πλην της Ελλάδας.

Οι αποκαλύψεις του ΔΝΤ πιθανότατα δεν στερούνται πολιτικής σκοπιμότητας, αφού γίνονται σε μια περίοδο που οι μη ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Ταμείου θέλουν να απεμπλακούν από το ελληνικό πρόβλημα και την ευρωπαϊκή κρίση και καλούν τους Ευρωπαίους -και, βέβαια, τη Γερμανία- να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κουρέψουν για δεύτερη φορά το ελληνικό χρέος, αλλά και για να στηρίξουν την οικονομία της ευρωζώνης η οποία «σέρνεται».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στο ΔΝΤ προκαλούν ανησυχία κάποιες πρώτες προβλέψεις που δείχνουν ότι υπάρχει και ένα κακό σενάριο, με βάση το οποίο δεν αποκλείεται η ύφεση στην Ελλάδα να συνεχιστεί και το 2014. Ο αντίλογος είναι ότι ο τουρισμός θα έχει καλή πορεία, οπότε το κακό σενάριο δεν θα επαληθευτεί, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα θα αναλυθούν μετά τον Σεπτέμβριο.

Από την έκθεση του ΔΝΤ αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια προκύπτει ότι τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο ΔΝΤ, στην ευρωζώνη αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση είχαν γνώση των συζητήσεων οι οποίες γίνονταν παρασκηνιακά για κούρεμα του χρέους, παρόλο που στην κοινή γνώμη διοχετευόταν από όλους ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο και αδιανόητο και όσοι μιλούσαν τότε για αναδιάρθρωση αντιμετωπίζονταν λίγο πολύ ως εθνικοί προδότες.

Στην απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ένας από τους βασικούς στόχους (ίσως ο βασικότερος) ήταν να αποφευχθεί η μόλυνση της ευρωζώνης από το ελληνικό πρόβλημα. Παρόλο που η Ελλάδα δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια για έκτακτη χρηματοδότηση, το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες του λόγω του φόβου ότι τα απόνερα της ελληνικής κρίσης απειλούσαν την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «είχε εξεταστεί από τα μέρη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση αλλά αποκλείστηκε από την ευρωζώνη».

Εκ των υστέρων οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ ομολογούν ότι εάν το «κούρεμα» είχε γίνει το 2010, το κόστος για τη χώρα θα ήταν μικρότερο, ενώ μετά το πρώτο σοκ οι αγορές θα έβλεπαν ότι το χρέος θα είχε γίνει βιώσιμο και δεν θα υπήρχε το ανελέητο χτύπημα στη χώρα μας και οι αμφιβολίες για το Grexit - που κράτησαν περισσότερα από δύο χρόνια και συνέτειναν στο βάθεμα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.

Ξεκάθαρα τονίζεται στην έκθεση ότι η απόφαση να μη γίνει από την αρχή το «κούρεμα» έδωσε χρόνο στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να «αποδράσουν».

Πρώτον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως γαλλικές και γερμανικές, (αλλά και όλοι όσοι είχαν ομόλογα) γλίτωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζημίας. Επιπλέον, τα ομόλογα που μεταφέρθηκαν έτσι στην ΕΚΤ δεν εντάχθηκαν στο PSI και δεν «κουρεύτηκαν». Ετσι και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν τελικά μικρότερη και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το ελληνικό χρέος παραμένει ακόμα μη βιώσιμο.

Ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες βελτίωσαν τη θέση τους, το αντίθετο συνέβη με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ζημιά που υπέστησαν από το αργοπορεμένο «κούρεμα» ήταν μεγάλη. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης υπολογίζει ότι εάν το «κούρεμα» γινόταν το 2010, οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν περί τα 12 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να το αντέξουν, καθώς είχαν επάρκεια κεφαλαίων. Αντίθετα, με το καθυστερημένο PSI η ζημία τους έφτασε τα 24 δισ. ευρώ και χρειάστηκαν πρόσθετα κεφάλαια.

Στην έκθεση γίνεται φανερό και ότι, κατ’ επιμονή της Γερμανίας, οι όροι του πρώτου προγράμματος στήριξης ήταν σκόπιμα αυστηροί, με στόχο να έχουν έναν εμφανή τιμωρητικό χαρακτήρα και... να μην τολμήσει άλλη χώρα να ζητήσει στήριξη. Γι’ αυτό άλλωστε η Γερμανία επέμεινε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης (ενώ αρχικά η κυβέρνηση ζήτησε στήριξη από την Ευρώπη), ενώ ακόμα και τα επιτόκια του πρώτου δανείου ήταν πολύ υψηλά.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα